Przepis: Kalmary z pieczonymi ziemniakami - Jamon.pl

Jakie kalmary wybrać?

Do tego przepisu najlepiej nadają się małe kalmary, które w końcowym etapie mieszamy z pieczonymi ziemniakami.

Na co zwracać uwagę?

Przygotowanie kalmarów jest zawsze nieco kłopotliwe. Większe kalmary stosunkowo szybko stają się twarde. Mniejsze są łatwiejsze w obróbce, ale upewnij się, że masz naprawdę gorącą patelnię (najlepiej z grubym dnem, które utrzyma ciepło). Lepiej jest smażyć kalmary w kilku porcjach, aby nie dopuścić do wycieku wody.

Warianty przepisów

Jeśli nie masz małych ziemniaków, możesz użyć dużych ziemniaków pokrojonych na podobnej wielkości kawałki. W Hiszpanii używa się gładkiej pietruszki, ale można wypróbować niemal identyczny przepis w Portugalii z zieloną kolendrą.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close