Co to są churros?
Hiszpańskie churros to smażone " paluszki" wykonane z prostego ciasta składającego się z mąki pszennej, wody i soli. Najczęściej podaje się je na śniadanie z gorącą czekoladą. Nazywa się je czurros.
Kiedy jada się churros?
Churros kojarzą się ze świątecznym śniadaniem i dlatego w Hiszpanii kojarzą się z wolnym porankiem, podczas którego nie trzeba nic robić i można po prostu usiąść z gazetą. Jednak Hiszpanie od dawna kojarzą je także z przedwieczornym odpoczynkiem, kiedy to siada się z rodziną, najlepiej zimą, i razem z dziećmi chrupie się świeżo usmażone churros, lub z fiestą, gdzie zatrzymujemy się przy jednym ze straganów, z których unosi się mieszanina zapachu i woni gorącego oleju. Kupuje się tu 12 parujących churros w papierowym stożku, który szybko staje się przezroczysty od plam oleju.
Gdzie można kupić churros w Hiszpanii?
Churros najczęściej smaży się w specjalnych miejscach zwanych churrería, w których oprócz churros nie robi się innych rzeczy i które praktycznie zawsze są pełne, ponieważ Hiszpanie mają bzika na punkcie churros. Jednak większość churrerías ma również popularne okienko, do którego często ustawia się kolejka churrofilów kupujących świeże churros do domu. Na różnych festynach można spotkać objazdowe churrerias, gdzie obok churros często smaży się małe, słodkie pączki buñuelos. Często można spotkać uniwersalne "freiduría", gdzie prawie wszystko, co zawiera mąkę, jest po prostu smażone i sprzedawane przez okno - od wszelkiego rodzaju pączków, babeczek, bułeczek i chlebków po warzywa i owoce morza panierowane w mące lub cieście.
Fot.: Klasyczna churreria z patelnią, pistoletami na dwa rodzaje churros i mnóstwem fotogenicznego brudu.
Jak jeść churros?
Kultowym połączeniem jest słodka, gorąca, gęsta czekolada, którą Hiszpanie wynaleźli w XVI wieku po przerobieniu gorzkiego indyjskiego napoju na słodką pokusę, której nie sposób się oprzeć. Czekolada jest rzeczywiście o wiele gęstsza niż to, co u nas uchodzi za gorącą czekoladę, i często zamawia się jedną filiżankę dla kilku osób, które zanurzają w niej czubki swoich chrupiących churros. Nie jest to jednak jedyna kombinacja. Ponieważ czekolada jest słodka i bardzo obfita, niektórzy preferują opcję gorącej kawy z mlekiem, która zastępuje czekoladę. Zaskakujące jest jednak to, że churros można jeść również same, tak po prostu, bez żadnej polewy, i choć skromne składniki na to nie wskazują, jest to zaskakująco smaczna przekąska. Domowe przepisy najczęściej zalecają obtaczanie świeżo usmażonych churros w cukrze lub mieszance cukru i cynamonu.
Fot.: Łyżka stojąca w hiszpańskiej czekoladzie.
Pochodzenie churros
Churros należą, wraz z buñuelos i innymi mniej znanymi przysmakami, do grupy smażonych słodkich przysmaków o pięknej poetyckiej nazwie Frutas de Sartén (owoce patelni). Są one najprawdopodobniej jedną z wielu arabskich pamiątek, które przetrwały bez żadnych zmian co najmniej od XV wieku, burzliwą ewolucję obejmującej rekatolicyzację, XVIII- i XIX-wieczne wpływy francuskie oraz faszyzm ostatniego stulecia.
Rodzaje churros
Klasyczne churros
Pokrój w kształt gwiazdy. Ciasto zawiera tylko mąkę, wodę i sól. Najczęściej są one płaskie.
Churros madrileños (madryckie churros)
Mniejsza średnica, taki sam skład jak w przypadku klasycznych churros. Tradycyjnie wykonywane w kształcie pętli.
Porras (pałki)
Grubsze niż churros. Ciasto zawiera również odrobinę sody oczyszczonej, a czasem cukru.
Fot. Porras albo pałki są grube i nie mają przekroju w kształcie gwiazdy.
Tejerringos (malajskie churros)
Malajska mutacja churros. Mają większą średnicę, a ciasto zawiera też trochę sody oczyszczonej i cukru. Składają się one bezpośrednio z pistoletu na olej w postaci ogromnych spiral, które następnie są cięte na około 20 cm długości churros.
Fot. Tejerringos są grubsze i bardziej puszyste niż klasyczne churros.
Przepis na domowe churros
Przygotuj churros w domu, korzystając z naszego przepisu na autentyczne hiszpańskie churros.