Co to są krewetki z sherry i jamonem?
Popularne tapas z zachodniej części Andaluzji, gdzie świetnie sprawdza się zarówno jamón, jak i sherry. W przeciwieństwie do gambas pil-pil, gdzie krewetki są konfitowane w oleju, lub gambas a la plancha, gdzie krewetki są smażone ostro na gorącej patelni, w tym przepisie krewetki są po prostu gotowane w aromatycznym sosie z sherry i jamón. Efektem jest delikatna konsystencja krewetek obtoczonych w esencjonalnym andaluzyjskim soku.
Jakie krewetki wybrać?
Rozmiar nie ma tu większego znaczenia. Mniejsze krewetki gotują się oczywiście krócej niż większe, ale nie sprawiają żadnego problemu. Jak zawsze świeże krewetki są lepsze niż mrożone, a nieobrane lepsze niż obrane, ale w tym przypadku nie kompromitujesz się nawet z mrożonymi, obranymi krewetkami. Trzeba je jednak wcześniej powoli rozmrozić.
Na co zwrócić uwagę?
Jedyne, na co trzeba uważać, to żeby nie rozgotować krewetek. Gdy staną się białe, przepis jest gotowy. Pamiętaj tylko, żeby nie przesolić dania. Zanim wrzucisz pierwsze ziarno soli, całość będzie już stosunkowo słona od jamona.
Przepis: Gambas con fino y jamón - krewetki z sherry i jamónem
Składniki:
- 300 g obranych krewetek
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 80 g jamón serrano - w plastry i pokrojonego na paski
- 60 ml wytrawnej sherry
- sól
- świeżo zmielony pieprz, gładka pietruszka
Sposób przygotowania:
- Na mniejszej patelni lub w garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj czosnek i usmaż do uzyskania jasnobrązowego koloru.
- Dodaj jamón i sherry i gotuj przez minutę.
- Dodaj krewetki, zamieszaj i gotuj, aż zrobią się białe (przestaną być przezroczyste). Skosztuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
- Podawaj na gorąco z białym pieczywem.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!