Przepis: ziemniaki kanaryjskie - papas arrugadas

Co to są papas arrugadas?

Papas arrugadas to ziemniaki gotowane w solance o dużej zawartości soli, a następnie pieczone przez jakiś czas na słonej skórce, która pozostaje na dnie garnka. Jest to typowy przepis z Wysp Kanaryjskich.

Jakie są najodpowiedniejsze ziemniaki?

Całe, małe, nowe ziemniaki. Muszą mieć cienką skórę i nie powinny być większe niż 5 cm. Przepis sprawdza się tylko z całymi, nieobranymi ziemniakami.

Z czym podawane są papas arrugadas?

Najczęściej podaje się je z miską pikantnego sosu mojo picón, rzadziej z zieloną wersją mojo verde.

mojo picón a mojo verde
Zdjęcie: Słynne kanaryjskie zimne sosy mojo picón i mojo verde

Na co szczególnie uważać przy realizacji przepisu?

Ziemniaki należy dobrze umyć lub wyszczotkować, aby nie miały odrobiny brudu. Zwróć uwagę na ilość wody, nie gotuj ziemniaków w garnku pełnym wody.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close