Co to jest Mojo verde?
Mojo verde to zimny ostry sos z kolendry, czosnku, octu i oliwy. Mojo to hiszpańskie słowo pochodzące od mojar, co oznacza maczać. Jest to zatem dip przeznaczony do namaczania. Verde to po hiszpańsku "zielony". Jest to klasyczna specjalność z Wysp Kanaryjskich. Sos przypomina nieco włoską salsę verde.
Zdjęcie: Mojo verde, podobnie jak mojo picón, jest słynną specjalnością z Wysp Kanaryjskich.
Z czym najczęściej podawane jest mojo verde?
Wraz z mojo picón, mojo verde często uzupełnia kanaryjską specjalność patatas arrugadas, ziemniaki pokryte słoną skórką. Ale jest on wykorzystywany w znacznie szerszym zakresie przepisów. Tradycyjnie podaje się go do pieczonej ośmiornicy, pieczonej ryby i grillowanego mięsa.
Jakie są odmiany mojo verde?
Mojo verde można przygotować zarówno w moździerzu, jak i w robocie kuchennym. Jednak przygotowanie w moździerzu jest naprawdę pracochłonne i zajmuje dużo czasu. Polecamy wersję z robotem. Do mojo verde często dodaje się zielone chilli.
Przepis: Mojo verde - zielona pikantna salsa
Składniki:
- 2 ząbki czosnku - obrane
- 8 łyżek stołowych posiekanej zielonej kolendry
- 1 zielona papryczka chili
- łyżeczka kminu rzymskiego
- sól
- 1 łyżka octu winnego
- 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki oprócz oleju włóż do robota kuchennego. Zblenduj do uzyskania delikatnej mieszanki. Jeśli po stronie robota kuchennego wyłapiesz większe kawałki, możesz dodać 2 łyżki wody. Można jednak zostawić kaszę z większymi kawałkami, efekt będzie bardziej rustykalny.
- Jeśli twój mikser na to pozwala, dolej powoli oliwę z oliwek do mieszanki podczas pracy miksera. Powinieneś uzyskać gładką emulsję.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!