Przepis: Mojo verde - salsa z zielonej kolendry - Jamon.pl

Co to jest Mojo verde?

Mojo verde to zimny ostry sos z kolendry, czosnku, octu i oliwy. Mojo to hiszpańskie słowo pochodzące od mojar, co oznacza maczać. Jest to zatem dip przeznaczony do namaczania. Verde to po hiszpańsku "zielony". Jest to klasyczna specjalność z Wysp Kanaryjskich. Sos przypomina nieco włoską salsę verde.

Mojo picón
Zdjęcie: Mojo verde, podobnie jak mojo picón, jest słynną specjalnością z Wysp Kanaryjskich.

Z czym najczęściej podawane jest mojo verde?

Wraz z mojo picón, mojo verde często uzupełnia kanaryjską specjalność patatas arrugadas, ziemniaki pokryte słoną skórką. Ale jest on wykorzystywany w znacznie szerszym zakresie przepisów. Tradycyjnie podaje się go do pieczonej ośmiornicy, pieczonej ryby i grillowanego mięsa.

Jakie są odmiany mojo verde?

Mojo verde można przygotować zarówno w moździerzu, jak i w robocie kuchennym. Jednak przygotowanie w moździerzu jest naprawdę pracochłonne i zajmuje dużo czasu. Polecamy wersję z robotem. Do mojo verde często dodaje się zielone chilli.

sobota, 12. października 2024
lubisz zieloną kolendrę? to jest właśnie dla Ciebie!
Zobacz oryginałZobacz tłumaczenie
(nie oceniony)
poniedziałek, 11. grudnia 2023
Na hiszpańskim blogu znalazłam informację, że zamiast kolendry można użyć natki pietruszki i dodać odrobinę białego wina, a następnie octu do smaku. Jest więcej wersji mojo verde – niektóre nie dodają chili – wtedy doskonale nadaje się do ryb.
Zobacz oryginałZobacz tłumaczenie
środa, 25. października 2023
Mój najbardziej ulubiony! ❤️
Zobacz oryginałZobacz tłumaczenie

Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close