Przepis: Mojo verde - salsa z zielonej kolendry - Jamon.pl

Co to jest Mojo verde?

Mojo verde to zimny ostry sos z kolendry, czosnku, octu i oliwy. Mojo to hiszpańskie słowo pochodzące od mojar, co oznacza maczać. Jest to zatem dip przeznaczony do namaczania. Verde to po hiszpańsku "zielony". Jest to klasyczna specjalność z Wysp Kanaryjskich. Sos przypomina nieco włoską salsę verde.

Mojo picón
Zdjęcie: Mojo verde, podobnie jak mojo picón, jest słynną specjalnością z Wysp Kanaryjskich.

Z czym najczęściej podawane jest mojo verde?

Wraz z mojo picón, mojo verde często uzupełnia kanaryjską specjalność patatas arrugadas, ziemniaki pokryte słoną skórką. Ale jest on wykorzystywany w znacznie szerszym zakresie przepisów. Tradycyjnie podaje się go do pieczonej ośmiornicy, pieczonej ryby i grillowanego mięsa.

Jakie są odmiany mojo verde?

Mojo verde można przygotować zarówno w moździerzu, jak i w robocie kuchennym. Jednak przygotowanie w moździerzu jest naprawdę pracochłonne i zajmuje dużo czasu. Polecamy wersję z robotem. Do mojo verde często dodaje się zielone chilli.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close