Co to są papas asadas con mojo?
Papas asadas con mojo czyli pieczone ziemniaki z pikantnym dipem to popularne tapas pochodzące pierwotnie z Wysp Kanaryjskich. Ziemniaki są podsmażone na oliwie z oliwek i na przemian zanurzane w paprykowym mojo picón i kolendrowym mojo verde.
Jakie są odmiany przepisu?
Idealne są małe nowe ziemniaki w skórce. Jeśli jednak masz duże nowe ziemniaki, możesz je pokroić na ćwiartki i zrobić to samo. Czasami na początku dodaje się posiekany czosnek wraz z pietruszką. Na koniec możesz posypać ziemniaki obfitą warstwą świeżo zmielonego pieprzu.
Przepis: Papas asadas con mojo - pieczone ziemniaki z pikantnym dipem
Przygotowanie:
10 min.
Gotowanie:
30 min.
Razem:
40 min.
Porcja:
2
Składniki:
- 500 g małych, nowych, nieobranych ziemniaków
- 2 łyżki stołowe posiekanej gładkiej pietruszki
- 100 ml oliwy z oliwek
- Sól
- Mojo picón (przepis)
- Mojo verde (przepis)
Zdjęcie: Mojo picón a mojo verde - popularne pikantne kanaryjskie dipy
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 230 stopni na co najmniej 15 minut przed pieczeniem.
- Ziemniaki idealnie oczyść z zanieczyszczeń. Nie obieraj ich.
- Ziemniaki ułóż na blasze do pieczenia lub płaskiej patelni. Obficie posól i wymieszaj rękami z oliwą.
- Sprawdź je po 25 minutach. Ziemniaki powinny być miękkie po nakłuciu widelcem i ładnie zrumienione. Jeśli chcesz więcej, piecz jeszcze 5 minut.
- Wmieszaj do tego pietruszkę.
- Podawaj na gorąco z mojo picón a mojo verde.
Zdjęcie: Podawaj na gorąco z mojo picón i mojo verde.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!