Co to są pieczone papryki?
Pieczona papryka to chyba najpopularniejszy sposób przygotowania warzyw w kuchni hiszpańskiej. Często sprzedawcy warzyw mają mały piekarnik do pieczenia papryki i obok świeżych produktów sprzedają pachnące pieczone czerwone papryki.
Z czym podaje się pieczoną paprykę?
Zastosowanie pieczonej papryki jest praktycznie nieograniczone. Najczęściej miesza się je z oliwą i octem i wykorzystuje jako sałatkę, która pojawia się na stole jako przystawka lub jako dodatek do pieczonego mięsa czy smażonej lub pieczonej ryby.
Jakie są odmiany przepisów?
Podstawą są pieczone papryki bez skórki. Miesza się je z oliwą, zwykłym octem winnym lub octem Jerez z wina Sherry, czasem dodaje się posiekaną pietruszkę i utarty czosnek.
Na co zwracać uwagę?
Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Uważaj tylko, żeby nie przepełnić naczynia do zapiekania, dlatego że papryki zaczęłyby się gotować we własnym soku.
Przepis: Pimientos asados - pieczone papryki
Składniki:
- 1 kg dojrzałej czerwonej papryki - kapia
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól
- gładka pietruszka
- czosnek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Papryki umyj i osusz. Ułóż je na blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i obtocz papryki tak, aby były pokryte ze wszystkich stron.
- Piecz przez 50 minut, po 30 minutach możesz przewrócić paprykę na drugą stronę.
- Wyjmij papryki z naczynia do pieczenia i pozwól im dojść w garnku lub misce pod pokrywką przez 5 minut. Obierz je i oczyść z nasion.
- Wymieszaj z 50ml oliwy z oliwek, 1 łyżką octu, 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki i w razie potrzeby połową rozgniecionego ząbka czosnku.
- Podawaj jako dodatek do mięsa lub ryby, jako samodzielną sałatkę lub jako przystawkę do pieczywa.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!