Mity o jamonie

W ciągu wielu lat spędzonych z jamonem spotkaliśmy się z wieloma uprzedzeniami i mitami, które regularnie pojawiają się na naszej drodze i nieco ją komplikują. Wymieniliśmy tutaj te najczęściej...

Chleb z pomidorem, oliwą i jamónem

Chleb z pomidorem, oliwą i jamónem to temat bardziej złożony niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Pierwszy problem leży w chlebie, drugi w pomidorze, trzeci w oleju, a czwarty w jamónie.

Siedem grzechów przy krojeniu jamona

Krojenie jamonu to radosna dyscyplina, ale może zamienić się w koszmar, jeśli przestaniemy przestrzegać podstawowych zasad

Kalmary nadziewane jamonem

Przepis na pyszne kalmary faszerowane mieszanką jamonu, czosnku, pietruszki i bułki tartej.

Ajoblanco z jamón (zimny krem z migdałów i czosnku)

Obok gazpacho, ajoblanco to najsłynniejsza zimna zupa hiszpańskiego południa. W przeszłości służyła jako prekursor zupy instant, gdy pasterze na andaluzyjskiej wsi brali suchą bazę ajoblanco, a...

Pieczone figi z jamonem

Jeśli uda Ci się znaleźć świeże figi, ten przepis to idealny sposób, aby zamienić je w smaczną przystawkę.

Kiedy się je i pije w hiszpańskim stylu?

Kiedy jeść w Hiszpanii i jakie potrawy można pominąć, żeby nie narobić sobie wstydu.

Krokiety z szynką jamon

Przepis na hiszpańskie krokiety z kawałkami szynki jamon.

Groszek z jamonem

Prosty ludowy przepis z hiszpańskiej wsi, do którego wystarczy kawałek jamonu i groszek.

Alcachofa frita con jamón - smażony karczoch z jamónem

Przepis na smażone karczochy z jamónem ze szczegółową instrukcją czyszczenia karczochów.

Rabo de toro - ogon byka z jamónem

Jeden z podstawowych przepisów kuchni hiszpańskiej. Długo ciągnięty ogon wołowy w gęstym sosie warzywnym z jamónem.

Pan con tomate

Dowiesz się, co to jest pan con tomate i ile kosztuje.

Kura a la Monserrat (gallina en pepitoria a la...

Hiszpański przepis na pieczonego kurczaka w garnku z aromatycznym sosem zagęszczonym gotowanymi żółtkami.

Udział mięsa i kości

Jaki udział procentowy mięsa jest w suszonej łopatce, a jaki w suszonym udźcu?

Fava fasola z jamónem - habas con jamón

Habas con jamón to popularne tapas w większości barów Granady. Ten prosty przepis można łatwo wypróbować, używając mrożonej fasoli.

Salmorejo - krem pomidorowy na zimno

Salmorejo to jedno z najpopularniejszych letnich dań tapas w Andaluzji. Delikatny krem z pomidorów i oliwy z oliwek jest doprawiony czosnkiem i zagęszczony chlebem.

Biały chleb z oliwą z oliwek i jamónem

Elementarny hiszpański przepis na tosty z białego chleba z oliwą z oliwek extra virgin i jamónem.

Pimientos de Padrón - przepis

Przepis na jedno z najpopularniejszych i chyba najszybszych hiszpańskich tapas. Dowiesz się również, czym można zastąpić pimientos de Padrón w naszych warunkach.
On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close