W ciągu wielu lat spędzonych z jamonem spotkaliśmy się z wieloma uprzedzeniami i mitami, które regularnie pojawiają się na naszej drodze i nieco ją komplikują. Wymieniliśmy tutaj te najczęściej...
Chleb z pomidorem, oliwą i jamónem to temat bardziej złożony niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Pierwszy problem leży w chlebie, drugi w pomidorze, trzeci w oleju, a czwarty w jamónie.
Obok gazpacho, ajoblanco to najsłynniejsza zimna zupa hiszpańskiego południa. W przeszłości służyła jako prekursor zupy instant, gdy pasterze na andaluzyjskiej wsi brali suchą bazę ajoblanco, a...
Salmorejo to jedno z najpopularniejszych letnich dań tapas w Andaluzji. Delikatny krem z pomidorów i oliwy z oliwek jest doprawiony czosnkiem i zagęszczony chlebem.
Przepis na jedno z najpopularniejszych i chyba najszybszych hiszpańskich tapas. Dowiesz się również, czym można zastąpić pimientos de Padrón w naszych warunkach.