Opieczone ciemne pieczywo z domowym majonezem z oliwy z oliwek, jajkiem w koszulce i opieczonymi kromkami cabezy to bajeczne połączenie, które nauczy cię również domowego majonezu z jajkiem w koszulce. Ważne jest, aby wybrać słodką i aromatyczną oliwę z oliwek, która nada majonezowi przyjemny smak i wraz z płynnym żółtkiem i chrupiącą cabezą stworzy bogatą konsystencję pełną przyjemnych kontrastów.
Przepis: Chleb opieczony z domowym majonezem, jajkiem w koszulce i cabezo de lomo
Składniki:
- ciemny chleb
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1-2 dcl octu
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 4 plasterki cabezy de lomo bez konserwantów
Sposób przygotowania:
Majonez
Domowy majonez jest postrachem kucharzy. Z jednej strony boją się niegotowego jajka, z drugiej strony obawiają się, że jest to rzecz technicznie nieosiągalna i że jeśli nie będą mieli dynamitu w ręku, to nigdy go nie ubiją. W rzeczywistości jednak obie obawy są przesadzone. Od dziesięciu lat robimy majonez z surowych jaj i nigdy nie mieliśmy żadnych problemów. A technicznie majonez jest mniej więcej tak skomplikowany jak szklanka wody.
Ostrożnie oddziel żółtko od białka i umieść je w mniejszej okrągłej misce, która musi mieć temperaturę pokojową. Nakłuj jajko i wymieszaj je widelcem. Częstym błędem popełnianym przez kucharzy jest przeświadczenie, że muszą ubijać żółtko widelcem z prędkością ponaddźwiękową. Majonez robi się przy tym równie dobrze powoli mieszając. Dodajesz około 1-2 cm kropli oleju i powoli mieszasz ją z żółtkiem, aż do całkowitego połączenia z olejem (powinno to nastąpić po kilku obrotach). Następnie dodajesz kolejną kroplę i znów mieszasz całość z jajkiem i olejem. Kontynuuj tę czynność, aż majonez zgęstnieje tak, że nie będzie już ściekał z widelca. Trwa to około 10 minut. Uważaj, aby nigdy nie dodać zbyt dużo oleju, ponieważ olej oddzieli się od żółtka i żadne ubijanie nie połączy go ponownie. Na koniec lekko dopraw solą i dodaj kilka kropel cytryny. Jeśli masz taką możliwość, wybierz raczej słodszą niż stanowczo gorzką oliwę z oliwek.
Jajko w koszulce
Przygotuj okrągłą miskę z 1-2 dcl octu. W małym rondlu doprowadź do wrzenia około 1 litra wody. Ostrożnie rozbij jajko do miski z octem. Ważne jest, abyś nie rozbił go na krawędzi lub skorupie. Gdy woda się zagotuje, zawiruj ją drewnianą łyżką, aby stworzyć wodny wir. Wlej do wody jajko i z octem, a gdy woda zacznie ponownie wrzeć, wyłącz ogień i pozostaw jajko na 2-3 minuty do zakończenia gotowania. Białko powinno być zwarte na powierzchni.
Cabeza i finał
Kromkę ciemnego chleba i plasterki cabezy opiecz na grillu. Chleb posmaruj majonezem, dodaj posolone jajko w koszulce i na wierzchu ułóż plastry cabezy. Nie możesz tego jeść, bo jajko będzie spływało ci po brodzie, ale nie będziesz chciał jeść już niczego innego.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!