Opieczone ciemne pieczywo z domowym majonezem z oliwy z oliwek, jajkiem w koszulce i opieczonymi kromkami cabezy to bajeczne połączenie, które nauczy cię również domowego majonezu z jajkiem w koszulce. Ważne jest, aby wybrać słodką i aromatyczną oliwę z oliwek, która nada majonezowi przyjemny smak i wraz z płynnym żółtkiem i chrupiącą cabezą stworzy bogatą konsystencję pełną przyjemnych kontrastów.
Przepis: Chleb opieczony z domowym majonezem, jajkiem w koszulce i cabezo de lomo
Składniki:
- ciemny chleb
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1-2 dcl octu
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 4 plasterki cabezy de lomo bez konserwantów
Sposób przygotowania:
Majonez
Domowy majonez jest postrachem kucharzy. Z jednej strony boją się niegotowego jajka, z drugiej strony obawiają się, że jest to rzecz technicznie nieosiągalna i że jeśli nie będą mieli dynamitu w ręku, to nigdy go nie ubiją. W rzeczywistości jednak obie obawy są przesadzone. Od dziesięciu lat robimy majonez z surowych jaj i nigdy nie mieliśmy żadnych problemów. A technicznie majonez jest mniej więcej tak skomplikowany jak szklanka wody.
Ostrożnie oddziel żółtko od białka i umieść je w mniejszej okrągłej misce, która musi mieć temperaturę pokojową. Nakłuj jajko i wymieszaj je widelcem. Częstym błędem popełnianym przez kucharzy jest przeświadczenie, że muszą ubijać żółtko widelcem z prędkością ponaddźwiękową. Majonez robi się przy tym równie dobrze powoli mieszając. Dodajesz około 1-2 cm kropli oleju i powoli mieszasz ją z żółtkiem, aż do całkowitego połączenia z olejem (powinno to nastąpić po kilku obrotach). Następnie dodajesz kolejną kroplę i znów mieszasz całość z jajkiem i olejem. Kontynuuj tę czynność, aż majonez zgęstnieje tak, że nie będzie już ściekał z widelca. Trwa to około 10 minut. Uważaj, aby nigdy nie dodać zbyt dużo oleju, ponieważ olej oddzieli się od żółtka i żadne ubijanie nie połączy go ponownie. Na koniec lekko dopraw solą i dodaj kilka kropel cytryny. Jeśli masz taką możliwość, wybierz raczej słodszą niż stanowczo gorzką oliwę z oliwek.
Jajko w koszulce
Przygotuj okrągłą miskę z 1-2 dcl octu. W małym rondlu doprowadź do wrzenia około 1 litra wody. Ostrożnie rozbij jajko do miski z octem. Ważne jest, abyś nie rozbił go na krawędzi lub skorupie. Gdy woda się zagotuje, zawiruj ją drewnianą łyżką, aby stworzyć wodny wir. Wlej do wody jajko i z octem, a gdy woda zacznie ponownie wrzeć, wyłącz ogień i pozostaw jajko na 2-3 minuty do zakończenia gotowania. Białko powinno być zwarte na powierzchni.
Cabeza i finał
Kromkę ciemnego chleba i plasterki cabezy opiecz na grillu. Chleb posmaruj majonezem, dodaj posolone jajko w koszulce i na wierzchu ułóż plastry cabezy. Nie możesz tego jeść, bo jajko będzie spływało ci po brodzie, ale nie będziesz chciał jeść już niczego innego.