Groszek z jamónem to mniej popularne, ale ciekawsze połączenie niż zielona fasolka z jamónem. W Hiszpanii danie to kojarzy się głównie z wiosną, choć jesienią również można znaleźć dużą ofertę pysznego, świeżego groszku w zaskakująco niskich cenach.
Groszek jest bardzo zdrowy i zawiera wiele substancji, które przedłużą Twoje życie o wiele lat.
Przepis: Groszek z jamonem
Przygotowanie:
10 min.
Gotowanie:
20 min.
Razem:
30 min.
Porcja:
2
Składniki:
- 500g świeżego łuskanego groszku
- 1 mała cebula
- 150 g jamón serrano (pokrojony w cienkie paski)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno posiekaj.
- Postaw głęboki garnek z olejem na małym ogniu i lekko podsmaż cebulę tak, aby tylko stała się półprzezroczysta.
- Dodaj paski jamón wraz z groszkiem i wszystko razem wymieszaj. Przykryj pokrywką i pozwól gotować na małym ogniu przez 15 - 20 min, aż groszek będzie miękki. Sprawdzaj ciągle, czy groszek nie przywiera do garnka. Jeśli w garnku nie ma płynu, dodaj odrobinę wody. Dopraw groszek do smaku i dodaj sól i pieprz, dokładnie wymieszaj i pozwól gotować przez minutę. Należy pamiętać, że sól zawarta w jamonie posoli już potrawę, więc wystarczy dostosować słoność do swojego smaku.