Jak czyścić świeże sardele?

Przykładowe instrukcje dotyczące czyszczenia i filetowania świeżych sardeli.

Garbanzos con espinacas - ciecierzyca ze szpinakiem

Autentyczny przepis na tradycyjne tapas z gotowanej ciecierzycy ze szpinakiem i gęstym, aromatycznym sosem z pieczonego chleba i kminku rzymskiego.

Gambas pil pil - krewetki pil pil

Gambas pil pil to podstawa hiszpańskiego południa. Prosty przepis na krewetki krótko konfitowane w oleju z dodatkiem czosnku i chili to jeden z najsmaczniejszych przepisów na krewetki.

Co to są churros?

Hiszpańskie churros to smażone "pręty" wykonane z prostego ciasta z mąki pszennej, wody i soli. Najczęściej podaje się je na śniadanie z gorącą czekoladą. Czyta się czurros.

Co to jest sardela?

Co to jest sardela, jak się ją produkuje i stosuje.

Pollo al ajillo - kurczak na czosnku

Autentyczny przepis na hiszpańskiego kurczaka z czosnkiem. Pieczone kawałki kurczaka w oliwie z wyrazistym sosem z czosnku i wytrawnego wina.

Polifenole - cudowna esencja oliwy z oliwek

Co to są polifenole, gdzie można je znaleźć i jakie jest ich działanie

Domowe chipsy z jamónem

Przepis na domowe chipsy z suszoną szynką

Jak zachowywać się na hiszpańskim targu?

Zakupy na hiszpańskim targu mogą być bardzo stresujące, jeśli nie wiesz, jak wszystko działa. Zgromadziliśmy kilka zasad, które zamienią cię w rodowitego Hiszpana.

Bizcocho - ciasto ze śliwkami i migdałami

Bizcocho to prawdopodobnie najpopularniejszy hiszpański deser. Pojawia się na wszystkich przyjęciach urodzinowych dzieci i jest niezbędny na spotkaniach rodzinnych. Ciasto na bizcocho przybiera...

Co to są tapas?

Tapas w Hiszpanii to praktycznie każde danie w małej formie. Chociaż widzieliśmy już sushi-tapas, niektóre rodzaje tapas są nieco bardziej znane. W poniższym artykule przedstawimy je i odpowiemy na...

Potrawy wielkanocne w Hiszpanii?

Wielkanoc, Semana Santa, jest w Hiszpanii wydarzeniem pierwszej rangi. Poza aspektem religijnym jest to czas rodzinnych spotkań i wspólnych posiłków. Najważniejszym składnikiem potraw wielkanocnych...

Czym się różni boczek od bekonu, włoskiej pancetty i...

Zaczęliśmy porównywać trochę nieporównywalne produkty. Czeski boczek gotowany vs. angielski boczek wędzony, a na dokładkę suszona pancetta i jeszcze bardziej suszony jamón. Zobacz, gdzie możemy...

Hiszpańskie śniadanie

Prawo Hiszpanów do śniadania w barze powinno być zapisane w konstytucji. Nawet w największym kryzysie nie pozwolą ci tknąć swojego śniadania. Śniadanie ma swoje podstawy i jeśli nie chcesz jeść...

Boże narodzenie w Hiszpanii?

W Hiszpanii kolacja wigilijna ma o wiele mniej reguł niż kolacja czeska. Jest to duże spotkanie rodzinne, które ma charakter towarzyski, z bogatym wyborem potraw.

Grzyby pieczone na patelni

Prosty przepis, który łączy w sobie dwa składniki pełne umami - jamón i grzyby.

Co to jest jamón de bellota?

Jamón de bellota to nazwa nadana najdelikatniejszej hiszpańskiej szynce suszonej pochodzącej od świń iberyjskich hodowanych na wolnym wybiegu, karmionych żołędziami. Wyjaśnimy, jaką dietę musi...

Marrano de San Antón czyli wieprz Antoni

Najbardziej znane hiszpańskie słowo to chyba fiesta. Nie jest to przypadek! w Hiszpanii obchodzą fiestę prawie z jakiejkolwiek okazji. Przedstawiamy fiestę świni iberyjskiej - Marrano de San Antón,...
On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close