Przepis: Domowe chipsy z jamónem

Dla nas chipsy to sprawy sercowe. Towarzyszyły nam od najmłodszych lat, przez całe życie, a na pytanie, do którego niezdrowego jedzenia mamy prawdziwą słabość, zawsze odpowiadamy tak samo: do chipsów. Kiedy w końcu znaleźliśmy sposób na połączenie ich z naszą drugą miłością, jamónem, nasze policzki zaczerwieniły się z zachwytu. 

Uwagi

  • Nie zaobserwowaliśmy znaczącej różnicy między poszczególnymi odmianami ziemniaków. Kluczowe znaczenie miała ich wielkość. Małe ziemniaki nie nadają się do tego celu, ponieważ nie można uzyskać wystarczająco dużych jednolitych plasterków.
  • Do krojenia chipsów potrzebne jest narzędzie - krajalnica lub zwykła obieraczka do ziemniaków. Nawet przy zachowaniu najwyższej staranności nie udało nam się wyciąć chipsa, którego grubość byłaby wystarczająco stała. Najmniejsze odchylenie oznacza, że po usmażeniu chipsy są spalone na brzegach i mączyste w środku. 
  • Do przyprawiania jamón należy wybierać cienkie, chude plastry o jak najmniejszej zawartości tłuszczu. Ponieważ zależy nam na jak najsuchszym proszku, bez lepkiego tłuszczu, potrzebujemy tylko mięso. 
  • Jedynym problemem, którego nie udało nam się rozwiązać w sposób w pełni satysfakcjonujący, była technika przyprawiania chipsów. Wygląda na to, że najlepiej jest doprawiać chipsy bezpośrednio po usmażeniu, ale nawet wtedy pokrycie nie jest w pełni zadowalające.  Domácí chipsy s jamónem - IngredienceFot.: Kiedy połączysz wszystko razem, otrzymasz najlepsze chipsy, które kiedykolwiek jadłeś

Przechowuj chipsy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub worku bez dostępu powietrza.

Fot.: Gotowe chipsy z przyprawami z jamónu.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close