Grzyby, choć nie jest to powszechnie znane, również mają swoje miejsce w kuchni hiszpańskiej. Tradycyjne przepisy z wykorzystaniem grzybów jako jednego ze składników można znaleźć w całej Hiszpanii. Przedstawiamy lekki i smaczny przepis z Malagi. Grzyby może nie rosną na plaży, ale ponieważ prowincja Malaga ma również góry, można tu znaleźć wiele rodzajów grzybów. Do tego przepisu najlepiej nadają się grzyby: maślaki, kurki lub nawet pieczarki.
Przepis: Grzyby pieczone na patelni
Przygotowanie:
10 min.
Gotowanie:
10 min.
Razem:
20 min.
Składniki:
- Grzyby (najlepiej maślaki, kurki lub pieczarki)
- jamón ibérico lub jamón serrano
- oliwa z oliwek
- białe wino - 1 dcl (opcjonalnie)
- czosnek - 1 ząbek
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Oczyścić grzyby i pokroić je na ćwiartki.
- Oczyścić i drobno posiekać ząbek czosnku. Pokroić jamón w drobną kostkę.
- Na patelnię wlać oliwę z oliwek i dodać czosnek.
- Gdy czosnek będzie lekko podsmażony (zacznie nabierać złotego koloru), dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i jamon. Smażyć, aż grzyby prawie całkowicie pozbawią się wody.
- Następnie dodaj białe wino i gotuj wszystko bez przykrycia, aż wino prawie wyparuje. Doprawić solą (uwaga: jamon jest słony, więc najpierw należy spróbować, czy danie wymaga soli).
- Zdjąć z ognia i udekorować posiekaną natką pietruszki. Podawać natychmiast.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!