Przepisy: Garbanzos con espinacas - ciecierzyca ze szpinakiem

Czym są garbanzos con espinacas i gdzie się je je?

Garbanzos con espinacas to ciecierzyca ze szpinakiem w gęstym aromatycznym sosie z opiekanego chleba, pomidora, czosnku i kminku rzymskiego. Jest to popularna tapas typowa zwłaszcza w barach tapas w Sewilli w Anadluzji. Egzotyczny smak kminku to dziedzictwo arabskiej dominacji, a ciecierzyca i szpinak  to popularne połączenie historyczne żydowskich mieszkańców na terenie dzisiejszej Andaluzji.

Garbanzos con espinacas - cizrna se špenátem

Na co zwracać uwagę?

Przepis jest prosty i wybaczający błędy. Nie jest łatwo coś zepsuć. Do połączenia składników sosu niezbędny jest moździerz lub robot kuchenny. Moździerz pozwala lepiej kontrolować konsystencję sosu, ale w tym przypadku efekt jest równie dobry w robocie kuchennym. Ze względu na różne rozmiary suchej ciecierzycy na rynku, trochę trudno jest określić dokładny czas gotowania, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Jeśli masz świeży szpinak, dokładnie go umyj, ponieważ jest mistrzem w przenoszeniu zanieczyszczeń.

Sucha ciecierzyca czy ciecierzyca z puszki?

Ciecierzyca z puszki zawiera czasem niepotrzebne konserwanty. Sprawdzaj etykietę, aby upewnić się, że nie kupujesz czegoś szkodliwego z ciecierzycą. Jeśli nadal wolisz ciecierzycę z puszki (słoika), uważaj, aby tylko podgrzać ciecierzycę, a nie gotować jej przez dłuższy czas. Zwykle jest na granicy rozgotowania. Mimo to zdecydowanie polecamy przyrządzanie go z puszki, niż w ogóle. 

Suchą ciecierzycę należy namoczyć na noc w zimnej wodzie przez 8-12 godzin, a następnie ugotować, w zależności od wody i wielkości ciecierzycy, w zwykłym garnku przez godzinę lub w szybkowarze przez 20-30 minut. Ciecierzyca nie powinna być rozgotowana.

Szpinak mrożony czy świeży?

W Hiszpanii ten przepis jest równie często przygotowywany z mrożonego, jak i świeżego szpinaku, więc nie ma problemu, jeśli nie masz świeżego szpinaku.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close