Czym są garbanzos con espinacas i gdzie się je je?
Garbanzos con espinacas to ciecierzyca ze szpinakiem w gęstym aromatycznym sosie z opiekanego chleba, pomidora, czosnku i kminku rzymskiego. Jest to popularna tapas typowa zwłaszcza w barach tapas w Sewilli w Anadluzji. Egzotyczny smak kminku to dziedzictwo arabskiej dominacji, a ciecierzyca i szpinak to popularne połączenie historyczne żydowskich mieszkańców na terenie dzisiejszej Andaluzji.
Na co zwracać uwagę?
Przepis jest prosty i wybaczający błędy. Nie jest łatwo coś zepsuć. Do połączenia składników sosu niezbędny jest moździerz lub robot kuchenny. Moździerz pozwala lepiej kontrolować konsystencję sosu, ale w tym przypadku efekt jest równie dobry w robocie kuchennym. Ze względu na różne rozmiary suchej ciecierzycy na rynku, trochę trudno jest określić dokładny czas gotowania, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Jeśli masz świeży szpinak, dokładnie go umyj, ponieważ jest mistrzem w przenoszeniu zanieczyszczeń.
Sucha ciecierzyca czy ciecierzyca z puszki?
Ciecierzyca z puszki zawiera czasem niepotrzebne konserwanty. Sprawdzaj etykietę, aby upewnić się, że nie kupujesz czegoś szkodliwego z ciecierzycą. Jeśli nadal wolisz ciecierzycę z puszki (słoika), uważaj, aby tylko podgrzać ciecierzycę, a nie gotować jej przez dłuższy czas. Zwykle jest na granicy rozgotowania. Mimo to zdecydowanie polecamy przyrządzanie go z puszki, niż w ogóle.
Suchą ciecierzycę należy namoczyć na noc w zimnej wodzie przez 8-12 godzin, a następnie ugotować, w zależności od wody i wielkości ciecierzycy, w zwykłym garnku przez godzinę lub w szybkowarze przez 20-30 minut. Ciecierzyca nie powinna być rozgotowana.
Szpinak mrożony czy świeży?
W Hiszpanii ten przepis jest równie często przygotowywany z mrożonego, jak i świeżego szpinaku, więc nie ma problemu, jeśli nie masz świeżego szpinaku.
Przepis: Garbanzos con espinacas - ciecierzyca ze szpinakiem
Składniki:
- 500g ugotowanej ciecierzycy (200g suchej)
- 300 g mrożonego szpinaku (500 g świeżego)
- 2 obrane ząbki czosnku
- 1 kromka białego chleba (3 kromki bagietki)
- 1 łyżeczka mielonego kminku rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 100 ml wody
- 100 ml oliwy z oliwek
- Sól
Sposób przygotowania:
- Rozmroź mrożony szpinak w wystarczająco dużym garnku z 3 łyżkami wody na średnim ogniu (gotuj przez około 10 minut). Od czasu do czasu mieszaj szpinak, sprawdzając, czy nie przywiera do ścianek garnka. W przypadku świeżego szpinaku należy dokładnie umyć liście pod bieżącą wodą, umieścić je w dużym garnku z niewielką ilością wody, lekko posolić i poczekać na średnim ogniu, aż wszystkie świeże liście "opadną" na dno garnka.
- Posiekaj szpinak na desce do krojenia ostrym nożem i odłóż na bok.
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażyć ząbki czosnku na jasnobrązowy kolor. Usmaż kromkę chleba z obu stron na złoty kolor. W blenderze umieść podsmażony czosnek, podsmażony chleb, kminek, paprykę, przecier pomidorowy, sól, 100 ml wody, 2 łyżki oliwy z oliwek i ocet. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. W rezultacie powinien powstać gęsty sos. Rys. Po prawej składniki w blenderze przed rozpoczęciem pracy, po lewej gotowa ciecierzyca ze szpinakiem
- Na tej samej patelni, na średnim ogniu, dodaj posiekany szpinak do oleju pozostałego po smażeniu czosnku i chleba, smaż na oleju przez kilka minut, dodaj sos z blendera i ciecierzycę. Dobrze wymieszaj i gotuj przez 5 minut, aby połączyć i podgrzać wszystkie składniki. Doprawić do smaku i w razie potrzeby posolić. Rezultat nie powinien być suchy. Jeśli będzie za mało wody, możesz dodawać wodę po łyżce. Podawać na gorąco lub na ciepło z białym pieczywem.
To nie jest moździerz z tłuczkiem, ale moździerz z tłuczkiem, ponieważ używamy go do moździerza...
Witamy, dziękujemy za komentarz. Według Akademickiego Słownika imiesłowu teraźniejszego można stosować obie formy, tj. zaprawa lub zaprawa.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!