Ziemniaki w tym przepisie łączą się z czosnkiem, pietruszką i oliwą. Chrupiące ziemniaki z pieczonym czosnkiem są doskonałym dodatkiem do pieczonej ryby, którą dodaje się do naczynia do pieczenia...
Pieczone ziemniaki z oliwą z oliwek to istota najbardziej elementarnej kuchni hiszpańskiej. Tradycyjnie jest to przepis z Alicante, gdzie to proste danie pomagało nakarmić ludzi w krytycznych...
Pierwszy artykuł o przepisach z ziemniakami i oliwą z oliwek. Dowiesz się, jak zrobić smażone ziemniaki "en adobillo", pieczone plasterki ziemniaków z oliwą z oliwek, pietruszką i czosnkiem oraz...
Ziemniaki są nieodzownym elementem hiszpańskiej gastronomii. Można je znaleźć we wszystkich formach przygotowania, a patatas bravas (dzikie ziemniaki) to chyba najpopularniejsze tapas wszech...
Tortilla de patatas to pewniak w każdym hiszpańskim barze i nic nie jest w stanie jej zepsuć. Nawet w najgorszych barach znajdziesz ją ponadprzeciętnej jakości, domową i świeżą. Tortilla de patatas...
Słodka pieczona papryka jest tak popularna, zwłaszcza w Andaluzji, że często sprzedawana jest w piekarniach razem z chlebem. Stosuje się ją na wiele sposobów, w zimnych kremach, w gorących sosach...
Zgodnie z popularnym mitem, że tapas pochodzą z Meksyku, w populacji istnieją mity dotyczące tapas, o których być może nie słyszeliście. Podobnie jak Henryk Sienkiewicz, próbowaliśmy niektóre z...
Suszony dorsz (bacalao) to bardzo ciekawy i praktycznie nieznany w naszym kraju surowiec. W Hiszpanii jest wiele przepisów, które go zawierają. Suszony dorsz jest szczególnie popularny przed...
Chociaż jesteśmy ekspertami w dziedzinie suszenia szynki, do niedawna nie mieliśmy wiedzy na temat suszenia szynki w warunkach środkowoeuropejskich. Myśleliśmy, że to niemożliwe. Dopiero chłopaki z...
Pulpo a la gallega to narodowa potrawa Galicji. Tradycyjnie ośmiornicę gotuje się w ogromnych miedzianych garnkach, kroi na kawałki i podaje z oliwą z oliwek i mieloną papryką na drewnianej desce.
Ajoperejil, czyli pietruszka i czosnek, to chyba najbardziej charakterystyczny ton dla całej andaluzyjskiej kuchni hiszpańskiej. Tutaj w połączeniu z krewetkami szybko usmażonymi na patelni.
Tortilla de patatas jest często używana jako główny składnik różnych bagietek (bocadillo). Tutaj z kolei występuje z chorizo i czosnkowym majonezem alioli.
Jaka jest główna różnica między wyprodukowanymi przemysłowo jamonami, które stale zalewają rynek hipermarketów, a jamonami wysokiej jakości, które w dużej mierze pozostają na rynku hiszpańskim?
Przepis na domowy majonez z oliwy z oliwek, która wraz z jajkiem w koszulce i zarumienionymi plasterkami cabecera de lomo (suszonej karkówki) stanowi podstawę tego prostego przepisu.