Pieczone plastry ziemniaków z oliwą z oliwek,...

Ziemniaki w tym przepisie łączą się z czosnkiem, pietruszką i oliwą. Chrupiące ziemniaki z pieczonym czosnkiem są doskonałym dodatkiem do pieczonej ryby, którą dodaje się do naczynia do pieczenia...

Ziemniak pieczony w piekarniku z oliwą z oliwek

Pieczone ziemniaki z oliwą z oliwek to istota najbardziej elementarnej kuchni hiszpańskiej. Tradycyjnie jest to przepis z Alicante, gdzie to proste danie pomagało nakarmić ludzi w krytycznych...

Ziemniaki i oliwa z oliwek - część 1.

Pierwszy artykuł o przepisach z ziemniakami i oliwą z oliwek. Dowiesz się, jak zrobić smażone ziemniaki "en adobillo", pieczone plasterki ziemniaków z oliwą z oliwek, pietruszką i czosnkiem oraz...

Wymowa gnocchi, paella, jamón i innych terminów

We Francji na śniadanie zjemy croissanta, we Włoszech na obiad dobre gnocchi, a na Majorce zamówimy paellę. Jakie jest życie światowca! I ten pogląd!

Pieczone ziemniaki z jamonem

Ziemniaki są nieodzownym elementem hiszpańskiej gastronomii. Można je znaleźć we wszystkich formach przygotowania, a patatas bravas (dzikie ziemniaki) to chyba najpopularniejsze tapas wszech...

Tortilla de patatas z jamónem (chorizem)

Tortilla de patatas to pewniak w każdym hiszpańskim barze i nic nie jest w stanie jej zepsuć. Nawet w najgorszych barach znajdziesz ją ponadprzeciętnej jakości, domową i świeżą. Tortilla de patatas...

Jamón z pieczoną papryką i cebulą

Słodka pieczona papryka jest tak popularna, zwłaszcza w Andaluzji, że często sprzedawana jest w piekarniach razem z chlebem. Stosuje się ją na wiele sposobów, w zimnych kremach, w gorących sosach...

5 mitów na temat tapas

Zgodnie z popularnym mitem, że tapas pochodzą z Meksyku, w populacji istnieją mity dotyczące tapas, o których być może nie słyszeliście. Podobnie jak Henryk Sienkiewicz, próbowaliśmy niektóre z...

Dorsz suszony z jamónem

Suszony dorsz (bacalao) to bardzo ciekawy i praktycznie nieznany w naszym kraju surowiec. W Hiszpanii jest wiele przepisów, które go zawierają. Suszony dorsz jest szczególnie popularny przed...

Jak w domu ususzyć dojrzewającą szynkę i co to jest...

Chociaż jesteśmy ekspertami w dziedzinie suszenia szynki, do niedawna nie mieliśmy wiedzy na temat suszenia szynki w warunkach środkowoeuropejskich. Myśleliśmy, że to niemożliwe. Dopiero chłopaki z...

Zapiekane małże z jamonem

Jest to jeden z najlepszych przepisów na małże.

Arroz al horno - ryż zapiekany z chorizo

Przepis na hiszpański ryż zapiekany z chorizo i jamónem.

Małże św. Jakuba z pietruszkowym majonezem z oliwy...

Przepis na smażone małże świętego Jakuba z majonezem z oliwy z oliwek extra virgin.

Ośmiornica po galicyjsku - pulpo ala gallega

Pulpo a la gallega to narodowa potrawa Galicji. Tradycyjnie ośmiornicę gotuje się w ogromnych miedzianych garnkach, kroi na kawałki i podaje z oliwą z oliwek i mieloną papryką na drewnianej desce.

Krewetki z oliwą z oliwek extra virgin

Ajoperejil, czyli pietruszka i czosnek, to chyba najbardziej charakterystyczny ton dla całej andaluzyjskiej kuchni hiszpańskiej. Tutaj w połączeniu z krewetkami szybko usmażonymi na patelni.

Chleb tostowy z tortilla de patatas, alioli i chorizo

Tortilla de patatas jest często używana jako główny składnik różnych bagietek (bocadillo). Tutaj z kolei występuje z chorizo i czosnkowym majonezem alioli.

Różnica między jamonem wysokiej jakości a jamonem...

Jaka jest główna różnica między wyprodukowanymi przemysłowo jamonami, które stale zalewają rynek hipermarketów, a jamonami wysokiej jakości, które w dużej mierze pozostają na rynku hiszpańskim?

Chleb opieczony z domowym majonezem, jajkiem w...

Przepis na domowy majonez z oliwy z oliwek, która wraz z jajkiem w koszulce i zarumienionymi plasterkami cabecera de lomo (suszonej karkówki) stanowi podstawę tego prostego przepisu.
On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close