Przepis: Dorsz suszony z jamónem

O suszonym dorszu

Na pierwszy rzut oka zaskakujące jest to, jakie miejsce w hiszpańskim raju świeżych ryb zdobył suszony dorsz ze Skandynawii. W przeszłości była to tania alternatywa dla świeżych ryb, które nie mogły być transportowane w głąb Hiszpanii z powodu braku chłodni. Co ciekawe, zaledwie 30 km od wybrzeża tradycyjne lokalne przepisy przypominają bardziej kuchnię kontynentalną, w której jedyną morską rolę odgrywa suszony dorsz. W niektórych przepisach suszony solony dorsz może być zastąpiony świeżym, ale różnica w teksturze i smaku między tymi dwoma formami jest ogromna i jeśli masz możliwość użycia suszonego dorsza, nie wahaj się. W Hiszpanii mówi się, że różnica między świeżym a suszonym dorszem jest podobna do różnicy między jamónem a świeżą wieprzowiną.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close