Przepis: Arroz al horno - ryż zapiekany z chorizo

Hiszpański ryż (arroz) jest przeciwieństwem włoskiego risotto. Sam ryż jest więc bardzo podobny do włoskiego, ale jego przygotowanie jest zupełnie inne. Włoskie risotto nieustannie się miesza, skrobia uwalnia się z ziaren i stopniowo tracą one swój kształt, aż staną się jednorodną kaszą. Natomiast ryż hiszpański miesza się tylko w oleju przed dodaniem płynu. Następnie pozostawia się go do całkowitego ugotowania, aby poszczególne ziarna ryżu były całe i ładnie oddzielone od siebie. Zasada działania hiszpańskiego ryżu jest prosta. Podstawą jest oliwa z oliwek, na której podsmaża się warzywa z dodatkiem szafranu, ryby lub mięsa, w zależności od przepisu, następnie dodaje się ryż, który dokładnie miesza się ze wszystkimi składnikami, wyrównuje i zalewa bulionem lub wodą. Złota zasada ryżu mówi, że jedna szklanka ryżu równa się dwom porcjom, a objętość wody lub wywaru jest dwukrotnie większa od objętości ryżu.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close