Chcesz sprawdzić, czy jamon, który zamierzasz kupić, to rzeczywiście ten, który chcesz? Wystarczy spojrzeć na etykiety, które mają na sobie wszystkie szczegóły.
Autentyczny przepis na prawdopodobnie najsłynniejszą hiszpańską potrawę - paellę. Jest to kultowe hiszpańskie danie z ryżu, przyswojone przez mieszkańców wybrzeża Walencji (i Alicante). My...
Od początku jesieni do końca zimy na rozległych terenach gajów dębowych (dehesa) można obserwować świnie iberyjskie wykonujące swoje ulubione zajęcie - poszukiwanie i zjadanie żołędzi. Dla...
Od uderzającej mnogości gatunków pomidorów aż kręci się w głowie. Poniżej prezentujemy tylko podstawowe odmiany popularne w Hiszpanii. Z tego krótkiego przeglądu zdaje się wynikać, że pod hasłem...
Suszenie jest jednym z najstarszych sposobów konserwowania żywności. Proces ten, który praktycznie nie zmienił się od wieków, pozwala nam cieszyć się wyjątkowym smakiem suszonego mięsa.
Gazpacho należy do hiszpańskiego lata tak samo jak grzane wino do zimy. Wraz z paellą, gazpacho jest najsłynniejszą hiszpańską potrawą. To także powód, dla którego przepisy na gazpacho są pełne...
Chorizo to najpopularniejsze hiszpańskie salami. Występuje w różnych kształtach i rozmiarach. Surowe, fermentowane lub suszone, pochodzące od świń rasy iberyjskiej lub białej, w osłonkach...
Ten przepis to wariacja na temat śródziemnomorskich świeżych sałatek ze składnikami typowo hiszpańskimi. Figi nadają sałatce przyjemny słodki smak, który ładnie uzupełnia kremowy smak świeżego...
Dla wszystkich, którzy zastanawiają się, czy wybrać jamón z kością czy raczej bez kości, przygotowaliśmy poniższe porównanie. Choć pojedynek zakończył się remisem, to porównanie jasno pokazuje...
We frankistowskiej Hiszpanii jamón stał się ekskluzywnym, niedostępnym przysmakiem dla większości zubożałej ludności. Dlatego nazwa jamón ubogich była stosowana do podobnie przygotowywanych...
Jamón ibérico de bellota to prawdziwa superżywność. Korzystne działanie antyoksydantów i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych łączy się ze wspaniałym smakiem.
Hiszpanie przepadają za tzw. czystymi smakami. Lubią, aby krewetki smakowały jak krewetki, a ziemniaki jak ziemniaki. Gdy doprawiają je "tylko" oliwą z oliwek. Poniższy przepis jest tego dowodem.
Ziemniaki dla ubogich to prawdziwe cudo. Są niezwykle uniwersalne, nadają się jako dodatek do pieczonego mięsa i ryb, ale mogą też służyć jako prosta i ładna przystawka, są też bardzo liberalne,...
Ten przepis z Malagi reprezentuje kolejną wariację na temat genialnego wynalazku " ubogiej" kuchni ludowej. Wykorzystuje najbardziej podstawowe składniki, ziemniaki, czosnek, stary chleb i zamienia...