Co powinna zawierać etykieta jamonu

Chcesz sprawdzić, czy jamon, który zamierzasz kupić, to rzeczywiście ten, który chcesz? Wystarczy spojrzeć na etykiety, które mają na sobie wszystkie szczegóły.

Paella z owoców morza

Autentyczny przepis na prawdopodobnie najsłynniejszą hiszpańską potrawę - paellę. Jest to kultowe hiszpańskie danie z ryżu, przyswojone przez mieszkańców wybrzeża Walencji (i Alicante). My...

Wszędzie dobrze, ale w dębowym gaju (dehesa) najlepiej

Od początku jesieni do końca zimy na rozległych terenach gajów dębowych (dehesa) można obserwować świnie iberyjskie wykonujące swoje ulubione zajęcie - poszukiwanie i zjadanie żołędzi. Dla...

Encyklopedia pomidorów

Od uderzającej mnogości gatunków pomidorów aż kręci się w głowie. Poniżej prezentujemy tylko podstawowe odmiany popularne w Hiszpanii. Z tego krótkiego przeglądu zdaje się wynikać, że pod hasłem...

Suszone mięso

Suszenie jest jednym z najstarszych sposobów konserwowania żywności. Proces ten, który praktycznie nie zmienił się od wieków, pozwala nam cieszyć się wyjątkowym smakiem suszonego mięsa.

Gazpacho

Gazpacho należy do hiszpańskiego lata tak samo jak grzane wino do zimy. Wraz z paellą, gazpacho jest najsłynniejszą hiszpańską potrawą. To także powód, dla którego przepisy na gazpacho są pełne...

Chorizo - wszystko o najbardziej ulubionym...

Chorizo to najpopularniejsze hiszpańskie salami. Występuje w różnych kształtach i rozmiarach. Surowe, fermentowane lub suszone, pochodzące od świń rasy iberyjskiej lub białej, w osłonkach...

Sałatka z jamonem, rukolą, kozim serem i figami

Ten przepis to wariacja na temat śródziemnomorskich świeżych sałatek ze składnikami typowo hiszpańskimi. Figi nadają sałatce przyjemny słodki smak, który ładnie uzupełnia kremowy smak świeżego...

Jamón z kością vs. jamón bez kości

Dla wszystkich, którzy zastanawiają się, czy wybrać jamón z kością czy raczej bez kości, przygotowaliśmy poniższe porównanie. Choć pojedynek zakończył się remisem, to porównanie jasno pokazuje...

Jamón ubogich

We frankistowskiej Hiszpanii jamón stał się ekskluzywnym, niedostępnym przysmakiem dla większości zubożałej ludności. Dlatego nazwa jamón ubogich była stosowana do podobnie przygotowywanych...

Konsumpcja jamón de bellota zmniejsza ryzyko...

Jamón ibérico de bellota to prawdziwa superżywność. Korzystne działanie antyoksydantów i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych łączy się ze wspaniałym smakiem.

Etymologia słowa jamón

Kochamy lingwistykę! Jeden zastanawia się, dlaczego wciąż sprzedajemy jamon i nie pracujemy jeszcze w Instytucie językoznawstwa.

Dlaczego w Walentynki lepszy jest jamon niż kwiat?

Znasz 6 powodów, dla których jamón jest lepszy niż kwiat?

Hiszpańska sałatka ziemniaczana

Hiszpanie przepadają za tzw. czystymi smakami. Lubią, aby krewetki smakowały jak krewetki, a ziemniaki jak ziemniaki. Gdy doprawiają je "tylko" oliwą z oliwek. Poniższy przepis jest tego dowodem.

Patatas a lo pobre z chorizo (ziemniaki z chorizo)

Ziemniaki dla ubogich to prawdziwe cudo. Są niezwykle uniwersalne, nadają się jako dodatek do pieczonego mięsa i ryb, ale mogą też służyć jako prosta i ładna przystawka, są też bardzo liberalne,...

Ziemniaki i oliwa z oliwek - część 2.

Kontynuacja popularnego artykułu o ciekawych połączeniach ziemniaków z oliwą z oliwek w kuchni hiszpańskiej.

Pojedynek jamona z chipsami warzywnymi

Panie i panowie, dziś do pojedynku staje faworyzowany jamón z matadorem pubowych przekąsek z chipsem ziemniaczanym.

Smażone ziemniaki en adobillo

Ten przepis z Malagi reprezentuje kolejną wariację na temat genialnego wynalazku " ubogiej" kuchni ludowej. Wykorzystuje najbardziej podstawowe składniki, ziemniaki, czosnek, stary chleb i zamienia...
On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close