Przepis: Sałatka z jamonem, rukolą, kozim serem i figami

Figi to typowo hiszpańskie owoce. Zbiera się je dwa razy w roku, a ich sezon jest krótki i intensywny. Pierwsze zbiory przypadają na czerwiec/lipiec, a figi z tych zbiorów nazywane są w Hiszpanii brevas. Drugi sezon przypada na początek września i figi z tego zbioru sprzedawane są pod nazwą higos. Pierwszy zbiór fig jest zazwyczaj mniejszy i dlatego brevas jest droższy i często uważany za lepszy od higos. Poza tym brevas jest nieco większy od higosu, ale higos jest na ogół słodszy. Nie ma jednak istotnych różnic pomiędzy oboma zbiorami.

Poniższy przepis nie jest tradycyjnym daniem hiszpańskim. Sałatki z surowych, niegotowanych składników praktycznie nie występują w tradycyjnej kuchni hiszpańskiej, przeciwnie niż we Włoszech.  Będziemy jednak używać typowo hiszpańskich składników, dlatego świetnie stanie na wysokości zadania jako przystawka lub dodatek do jakiegoś typowo  hiszpańskiego dania. Przygotowanie jest proste, sam zobaczysz, że nie zajmie Ci to więcej niż 5 minut.

Uwaga: Nasiona piniowe można zastąpić rozdrobnionymi migdałami lub innymi orzechami. Ser powinien być miękki, lekko dojrzały ser pleśniowy, ale można też użyć niedojrzałego świeżego sera. Jeśli nie chcemy używać koziego sera, można też użyć dobrej jakości mozzarelli lub innego świeżego sera. Natomiast dojrzałe sery twarde nie są odpowiednie.

Kto ma ochotę na inny przepis z figami, może spróbować Pieczone figi z jamónem.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close