Podstawą ziemniaków dla ubogich jest potrójne połączenie konfitowania, smażenia i pieczenia w garnku we własnych sokach. Ziemniaki gotuje się z warzywami w mieszance oleju i soku, który składniki uwalniają podczas smażenia na małym, powolnym ogniu, dzięki czemu na końcu są lekko przypalone, ale pięknie soczyste.
Ważne jest, aby wybrać odpowiedni garnek z odpowiednio dużym, nieprzywierającym dnem i delikatnym płomieniem. Istotne jest, aby temperatura i powierzchnia nie były zbyt wysokie, bo wtedy wyparują wszystkie soki z garnka, a jednocześnie nie za niskie, bo ziemniaki będą się gotować na zbyt miękko i pękać w dużej ilości płynu.
Przepis: Patatas a lo pobre z chorizo (ziemniaki z chorizo)
Składniki:
- 500g g ziemniaków - obranych i pokrojonych w plastry o grubości 1 cm
- 1 dcl oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego (opcjonalnie)
- 3 ząbki czosnku - obrane i drobno posiekane
- 1 czerwona papryka (kapia) - obrana i pokrojona w paski o szerokości 1 cm
- 1 cebula - grubo posiekana
- 3 małe zielone papryki - pokrojone w paski o szerokości 1 cm
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 100g chorizo pokrojonego w 2 cm kostki
Sposób przygotowania:
-
W głębszym garnku lub patelni rozgrzej olej na małym ogniu.
-
Dodaj czosnek i cebulę i smaż delikatnie przez 2 minuty, ciągle mieszając.
-
Dodaj paprykę i ziemniaki (chorizo), dopraw solą (mniej w przypadku chorizo) i wszystko delikatnie i dokładnie wymieszaj. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 min. Cały czas sprawdzaj, czy cebula nie przypala się na dnie. Po 10 min. ostrożnie przewróć wszystko na drugą stronę, aby i druga strona ziemniaków była lekko zrumieniona. Dopraw i skrop octem. Ziemniaki powinny być lekko zrumienione, możliwie mało połamane, a warzywa powinny być miękkie, ale trzymać się razem.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!