Przepis: Alcachofas con jamón - karczochy z jamonem
Przygotowanie:
15 min.
Gotowanie:
20 min.
Razem:
35 min.
Porcja:
2
Składniki:
-
4
karczochy - 50g jamón serrano pokrojonego w plastry o grubości 1 cm
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
-
Cebulę i czosnek kroimy w cienkie plasterki.
- Karczochy oczyszczamy zgodnie z instrukcją i kroimy w plastry o grubości 1 cm.
- W małym, głębokim, nieprzywierającym garnku na średnim ogniu, podsmażamy cebulę i czosnek na oliwie z oliwek przez 5 minut, często mieszając (tyle oliwy, aby pokryła całe dno).
- Dodamy plastry jamonu oraz karczochy i ponownie, stale mieszając, delikatnie podsmażymy na oleju przez 3 minuty.
- Zmiejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek pokrywką. Jeśli Twoje minimalne ogrzewanie nie jest wystarczająco niskie, dodaj dwie łyżki wody. Gotuj przez 10 minut i gotowe. Na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Uważam, że marynata jest zbyt słona, poza tym dobra.
Zobacz oryginałZobacz tłumaczenie
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!