Co to są sardinas con jamón y pimiento?
Sardinas con jamón y pimiento to sardynki nadziewane pokrojonym jamonem i pieczoną lub marynowaną papryką, obtoczone w mące i roztrzepanym jajku, a następnie smażone na oliwie do chrupkości. Jest to nieco bardziej skomplikowana i wyrafinowana wersja zwykłych smażonych sardynek.
Jakie sardynki, jaki jamón i jakiej papryki użyć?
Sardynki powinny być najlepiej świeże. Nie powinny być najmniejsze, żeby nie trzeba było ich nadziewać pęsetą na mrówki. W przypadku jamona można użyć wszelkich resztek pokrojonych naprawdę drobno. Można użyć papryki marynowanej lub świeżo upieczonej.
Na co zwrócić uwagę?
Istotne jest, aby dobrze oczyścić i otworzyć sardynki. Jest to trochę trudniejsze niż w przypadku sardeli, ponieważ kręgosłup jest bardziej zakorzeniony w mięsie. Dlatego ważne jest, aby najpierw otworzyć sardynkę tak, aby filety były oddalone od siebie o nieco więcej niż 180 stopni (odwrócić je na drugą stronę). Wtedy sam kręgosłup trochę się poluzuje i łatwiej będzie go usunąć. Staraj się, aby podwójne filety były jak najbardziej jednolite, ale jednocześnie nie przejmuj się, jeśli nie są całkiem idealne.
Nie należy przepełniać sardynek nadzieniem, inaczej będzie odpadać podczas zawijania. Nie musisz wkładać tylko tyle, żeby całkowicie zamknąć sardynki, ale nie wkładaj tyle, że nawet nie możesz je przymknąć.
Zanim zaczniesz smażyć, miej rozgrzany i gotowy olej. Sardynki nie powinny długo stać w panierce.
Jakie są odmiany przepisu?
Do jajka można posiekać czosnek i pietruszkę. Zamiast sardynek można użyć większych sardeli.
Przepis: Sardinas rebozadas con jamón y pimiento - sardynki nadziewane jamonem i papryką
Składniki:
Zdjęcie: Jedynym nieco egzotycznym składnikiem jest sama sardynka - ale nawet ona jest łatwa do zdobycia.
- 6 sardynek
- Gładka mąka w głębokim talerzu
- 1 ubite jajko
- 1 łyżka stołowa posiekanego jamonu
- 1 łyżka stołowa posiekanej pieczonej lub marynowanej papryki (przepis na pieczoną paprykę)
- Oliwa z oliwek
- Sól
Sposób przygotowania:
- Oczyść sardynki. Możesz skorzystać z instrukcji czyszczenia sardeli. Jedyna różnica polega na tym, że w sardynkach kręgosłup mocniej przylega do mięsa i trzeba naprawdę otworzyć rybę, aby uwolnić kręgosłup i ości. W rezultacie powstają złączone podwójne filety, które będą wypełnione mieszanką.
- Na każdą sardynkę nałóż łyżeczkę posiekanej mieszanki jamon i pieczonej lub marynowanej papryki (nie krępuj się użyć klasycznej marynowanej papryki, którą kupisz wszędzie). Zamknij filet i zaciśnij go, aby nabrał choć odrobinę kształtu. Sardynka nie musi być całkowicie zamknięta, farsz może wystawać przez nią. Jeśli jakiś kawałek wypadnie podczas zawijania, to nic nie szkodzi.
Zdjęcie: Sardynki mogą być dosyć dużo wypełnione - zamykają się przy panierowaniu i smażeniu. - Na małej patelni rozgrzej na średnim ogniu warstwę oleju o wysokości 0,5 cm. Olej jest gotowy, gdy włożysz do niego kawałek chleba i zacznie on skwierczeć.
- Faszerowane sardynki obtoczyć z obu stron w mące, a następnie w roztrzepanym jajku.
Zdjęcie: Sardynki obtoczone w mące i jajku należy natychmiast usmażyć. - Smaż z jednej strony (1-2 minuty), dodaj sól, smaż z drugiej strony, dodaj sól.
Zdjęcie: Smażenie trwa tylko chwilę. Posól w garnku. - Pozostaw na chwilę do odsączenia na ręczniku papierowym.
Zdjęcie: Sardynki czekające na konsumenta. - Możesz je serwować jako część menu tapas albo same, z cytryną lub alioli.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!