Tapas: Sardinas rebozadas con jamón y pimiento - sardynki nadziewane jamonem i papryką - Jamon.pl

Co to są sardinas con jamón y pimiento?

Sardinas con jamón y pimiento to sardynki nadziewane pokrojonym jamonem i pieczoną lub marynowaną papryką, obtoczone w mące i roztrzepanym jajku, a następnie smażone na oliwie do chrupkości. Jest to nieco bardziej skomplikowana i wyrafinowana wersja zwykłych smażonych sardynek. 

Jakie sardynki, jaki jamón i jakiej papryki użyć?

Sardynki powinny być najlepiej świeże. Nie powinny być najmniejsze, żeby nie trzeba było ich nadziewać pęsetą na mrówki. W przypadku jamona można użyć wszelkich resztek pokrojonych naprawdę drobno. Można użyć papryki marynowanej lub świeżo upieczonej. 

Na co zwrócić uwagę?

Istotne jest, aby dobrze oczyścić i otworzyć sardynki. Jest to trochę trudniejsze niż w przypadku sardeli, ponieważ kręgosłup jest bardziej zakorzeniony w mięsie. Dlatego ważne jest, aby najpierw otworzyć sardynkę tak, aby filety były oddalone od siebie o nieco więcej niż 180 stopni (odwrócić je na drugą stronę). Wtedy sam kręgosłup trochę się poluzuje i łatwiej będzie go usunąć. Staraj się, aby podwójne filety były jak najbardziej jednolite, ale jednocześnie nie przejmuj się, jeśli nie są całkiem idealne.

Nie należy przepełniać sardynek nadzieniem, inaczej będzie odpadać podczas zawijania. Nie musisz wkładać tylko tyle, żeby całkowicie zamknąć sardynki, ale nie wkładaj tyle, że nawet nie możesz je przymknąć.

Zanim zaczniesz smażyć, miej rozgrzany i gotowy olej. Sardynki nie powinny długo stać w panierce.

Jakie są odmiany przepisu?

Do jajka można posiekać czosnek i pietruszkę. Zamiast sardynek można użyć większych sardeli.

Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close