Przepis: Jamón z pieczoną papryką i cebulą
Składniki:
- czerwona papryka
- świeży ser kozi
- cebula
- jamón
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wybierz ładne dojrzałe i grube czerwone papryki, umyj je i osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej piekarnik do 180-200°C. Posmaruj formę do pieczenia oliwą, ułóż na niej papryki, dopraw lekko solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek i piecz przez 45 minut do godziny. Papryki powinny być ładnie zarumienione, nie przejmuj się jeśli częściowo sczernieją. Po wyjęciu z piekarnika przykryj naczynie do pieczenia pokrywką lub folią i pozwól paprykom odparować i ostygnąć przez 20-30 minut. Następnie pozbaw ich skórki i oczyść z nasion.
Cebulę pokrój w cienkie krążki. Na patelni na średnim ogniu podgrzej oliwę z oliwek i podsmaż w niej cebulę, stale mieszając, aż do zbrązowienia. Całość należy posypać dwiema łyżeczkami cukru. Wymieszaj i poczekaj aż cukier się skarmelizuje. Wyjmij cebulę i odsącz ją na papierze kuchennym.
Na plasterkach papryki ułóż ser, posyp cebulą i przykryj plasterkiem jamona.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!