Co to są albóndigas (hiszpańskie klopsiki)?
Albóndigas to smażone kulki z mięsa mielonego, następnie gotowane w gęstym, zwykle pomidorowym sosie. To jedno z najbardziej popularnych, powszechnie lubianych tapas.
Jakie jest pochodzenie albóndigas?
Pochodzenie albóndigas jest bez wątpienia arabskie. Źródła literackie opisujące targi w dzisiejszej Hiszpanii pod panowaniem arabskim, pełne są wzmianek o pachnących klopsach w aromatycznych sosach. Ponieważ było to przed odkryciem pomidora, były to głównie sosy z cebuli i migdałów doprawione kminem, kolendrą lub innymi przyprawami.
Jakie są odmiany przepisu?
Pomijając inne przepisy, które są bardziej wierne oryginalnej arabskiej recepturze, wykorzystującej mielone migdały do zagęszczania oraz kminek i szafran do aromatyzowania, sos pomidorowy przybiera wiele form. Bazą może być tylko cebula i czosnek, można też dodać marchewkę i łodygi selera. Do sosu często dodaje się groszek lub zieloną fasolkę. Można też dodać lub nie wino (białe wytrawne lub wytrawne sherry), liście laurowe, tymianek lub oregano.
Jakie mięso jest najlepsze?
Paradoksalnie, mimo arabskiego pochodzenia, albóndigas najczęściej przyrządza się z wieprzowiny, którą czasem łączy się pół na pół z wołowiną. Powodem tego nie jest to, że mielona baranina lub jagnięcina nie nadaje się do tego przepisu, ale raczej to, że w sklepach mięsnych zazwyczaj nie jest dostępna w dokładnej wadze (zawsze trzeba kupić całą łopatkę lub udziec).
Na co zwracać uwagę?
Przygotowanie jest nieco pracochłonne, ale bez większych pułapek. Właściwe posolenie masy albóndigas może być nieco trudne, ale pomóż sobie, rozpłaszczając masę w misce na równą warstwę o wysokości około 1 cm i posól ją równomiernie, tak jak posoliłbyś plaster mięsa. Podczas smażenia nie przegrzewaj oleju, aby nie był zbyt mocno wyczuwalny w sosie. Kulki po usmażeniu mogą nie być ugotowane na wylot, ponieważ będą się jeszcze grzać w sosie.
Przepis: Albóndigas con tomate - mięsne klopsiki
Składniki:
Na klopsiki:
- 500g mielonki wieprzowej (lub 250g wieprzowiny + 250g wołowiny)
- 100ml mleka
- 3 kromki białego chleba
- 2 łyżki stołowe posiekanego jamonu (opcjonalnie)
- 3 łyżi drobno posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku - drobno posiekany
- 2 łyżki stołowe posiekanej gładkiej pietruszki
- 1 jajko ubite
- sól
Na sos:
- 1 dcl oliwy z oliwek
- 1 posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku - posiekane
- 1 liść laurowy, 2 gałązki tymianku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina (lub wytrawnej sherry)
- 6 posiekanych dojrzałych świeżych pomidorów (lub 400g z puszki)
- 1 łyżka stołowa dobrego koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
- Namocz chleb w mleku na okres 5 minut. Wyciśnij mleko z chleba i wymieszaj z mięsem, jamonem, jajkiem, cebulą, czosnkiem, pietruszką i solą ( wskazówka dotycząca solenia znajduje się w dziale Na co uważać). Mieszaj całość rękami przez około 5 minut, aby wszystkie składniki równomiernie się zmieszały. Uformuj kulki wielkości piłki golfowej i ułóż na czystym talerzu.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i usmaż w niej kulki ze wszystkich stron na brązowo. Potem pozwól im odpocząć na talerzu. Nie przejmuj się, jeśli albóndigas nie są zrobione w środku, ponieważ będą się podgrzewać jeszcze w sosie.
- Na tej samej patelni na tym samym oleju podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodaj wino, liść laurowy i tymianek. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj pomidory, zacieraj je robotem kuchennym, dopraw solą i gotuj przez 10 minut. Dodaj kulki i gotuj przez kolejne 10 minut. Sos powinien być gęsty, jeśli jest zbyt wodnisty, zwiększamy ogień i redukujemy sos.
- Najczęściej podawame jest z białym pieczywem, domowymi frytkami lub patatas a lo pobre.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!