Bizcocho to prawdopodobnie najpopularniejszy hiszpański deser. Pojawia się na wszystkich przyjęciach urodzinowych dzieci i jest niezbędny na spotkaniach rodzinnych. Ciasto na bizcocho przybiera...
Autentyczny przepis na prawdopodobnie najsłynniejszą hiszpańską potrawę - paellę. Jest to kultowe hiszpańskie danie z ryżu, przyswojone przez mieszkańców wybrzeża Walencji (i Alicante). My...
Gazpacho należy do hiszpańskiego lata tak samo jak grzane wino do zimy. Wraz z paellą, gazpacho jest najsłynniejszą hiszpańską potrawą. To także powód, dla którego przepisy na gazpacho są pełne...
Ten przepis to wariacja na temat śródziemnomorskich świeżych sałatek ze składnikami typowo hiszpańskimi. Figi nadają sałatce przyjemny słodki smak, który ładnie uzupełnia kremowy smak świeżego...
Hiszpanie przepadają za tzw. czystymi smakami. Lubią, aby krewetki smakowały jak krewetki, a ziemniaki jak ziemniaki. Gdy doprawiają je "tylko" oliwą z oliwek. Poniższy przepis jest tego dowodem.
Ziemniaki dla ubogich to prawdziwe cudo. Są niezwykle uniwersalne, nadają się jako dodatek do pieczonego mięsa i ryb, ale mogą też służyć jako prosta i ładna przystawka, są też bardzo liberalne,...
Ten przepis z Malagi reprezentuje kolejną wariację na temat genialnego wynalazku " ubogiej" kuchni ludowej. Wykorzystuje najbardziej podstawowe składniki, ziemniaki, czosnek, stary chleb i zamienia...
Ziemniaki w tym przepisie łączą się z czosnkiem, pietruszką i oliwą. Chrupiące ziemniaki z pieczonym czosnkiem są doskonałym dodatkiem do pieczonej ryby, którą dodaje się do naczynia do pieczenia...
Pieczone ziemniaki z oliwą z oliwek to istota najbardziej elementarnej kuchni hiszpańskiej. Tradycyjnie jest to przepis z Alicante, gdzie to proste danie pomagało nakarmić ludzi w krytycznych...
Pierwszy artykuł o przepisach z ziemniakami i oliwą z oliwek. Dowiesz się, jak zrobić smażone ziemniaki "en adobillo", pieczone plasterki ziemniaków z oliwą z oliwek, pietruszką i czosnkiem oraz...
Ziemniaki są nieodzownym elementem hiszpańskiej gastronomii. Można je znaleźć we wszystkich formach przygotowania, a patatas bravas (dzikie ziemniaki) to chyba najpopularniejsze tapas wszech...
Tortilla de patatas to pewniak w każdym hiszpańskim barze i nic nie jest w stanie jej zepsuć. Nawet w najgorszych barach znajdziesz ją ponadprzeciętnej jakości, domową i świeżą. Tortilla de patatas...
Słodka pieczona papryka jest tak popularna, zwłaszcza w Andaluzji, że często sprzedawana jest w piekarniach razem z chlebem. Stosuje się ją na wiele sposobów, w zimnych kremach, w gorących sosach...
Suszony dorsz (bacalao) to bardzo ciekawy i praktycznie nieznany w naszym kraju surowiec. W Hiszpanii jest wiele przepisów, które go zawierają. Suszony dorsz jest szczególnie popularny przed...