La Laguna de Fuente de Piedra
Sat Labrador (marka Laguna de Fuente de Piedra) to niezwykle stara rodzinna firma, która specjalizuje się w produkcji najlepszego soku z oliwek (nie lubią nazywać oliwy z oliwek olejem) ze swoich pięknych gajów oliwnych na brzegu śródlądowej słonej laguny de Fuente de Piedra. Na wzburzonym morzu przemysłu oliwkowego, pełnym nieprzejrzystości, kłamstw i oszustw, dwustuletnia tradycja rodziny Lopez działa jak wielka i niezniszczalna latarnia. To uczciwi, nieufni, konserwatywni i nieco staroświeccy ludzie, którzy za swoją misję uważają poświęcenie życia swoim gajom oliwnym. Odrzucają reklamę i wszelkie nowoczesne narzędzia komunikacji, ponieważ twierdzą, że wszystko to tylko obraża ich pierwszorzędną oliwę z oliwek.
Reklama jest dla tych, którzy mają zły produkt i muszą przekonać klientów, że jest inaczej, powiedziała nam kiedyś Rosario, córka pana Lopeza, która zajmuje się relacjami z klientami. Produkujemy olej od 200 lat i nigdy nie musieliśmy brudzić sobie rąk reklamą. Nie ma miejsca na świecie, które produkuje lepszą i bardziej wyrazistą oliwę z oliwek, czy to nie jest wystarczająca reklama? Dlatego nie chcemy żadnych certyfikatów, żadnej przynależności do stowarzyszeń, bo to tylko stawiałoby nas na równi z kimś, kto nawet nie jest do nas zbliżony.
WYJĄTKOWE POŁOŻENIE NA BRZEGU SŁONEJ LAGUNY
Gaje oliwne położone są nad brzegiem unikalnej słonej laguny, po której w sezonie przechadzają się na swoich wysokich, smukłych nogach różowe flamingi. Choć laguna znajduje się zaledwie 50 km od Morza Śródziemnego, to dzięki ochronnej ścianie górskiej oddzielającej ją od morza, tutejszy klimat jest wybitnie kontynentalny. Zimy są mroźne, a lata duszne. Ekstremalny klimat stwarza idealne warunki do uprawy najlepszych oliwek. Z jednej strony wyjątkowo niskie temperatury zimą i gorące lata niszczą niebezpieczne owady, a z drugiej strony temperatury nie osiągają takich skrajności, aby zniszczyć same owoce. Plon, choć nie osiąga wielkości z obszarów cieplejszych i wilgotniejszych, ma znacznie wyższą jakość i charakter bez konieczności stosowania jakichkolwiek środków chemicznych. Ponadto Laguna znajduje się na obszarze o wyjątkowo niskich opadach, co zwiększa zawartość w oliwkach substancji rozpuszczalnych w wodzie, zwłaszcza polifenoli, które zwiększają stabilność oliwy i wzmacniają jej charakter.
TYLKO WŁASNE SADY
Gaje oliwne rozciągają się nad brzegiem słonej laguny. Najstarsze drzewa mają 200 lat, a więc pamiętają nie tylko Napoleona, ale także założyciela gospodarstwa oliwnego, pana Lopeza, prapradziadka obecnych właścicieli. Po krótkim wstępie już z daleka widać różnicę między poszczególnymi odmianami. Wielki i owłosiony lechin, chuda vidueña, blond arbequina i tak dalej. W sumie Sat Labrador może pochwalić się siedmioma odmianami w swoich sadach, z których otrzymuje się na zimno wyłącznie oleje jednorzędowe. Każda odmiana ma swój własny, wyrazisty charakter i nawet niewyrobione oko może szybko stwierdzić po zapachu i smaku ogromne różnice między olejkami poszczególnych odmian. Rosario mówi, że jest to dla niej zupełnie nie do pomyślenia, aby pozyskiwali olej z obcych oliwek. "Dopóki nie znasz każdego drzewa i każdej osoby, która zbiera to drzewo, nigdy nie możesz zagwarantować jakości swojego oleju“.
KWASOWOŚĆ 0,1 % I MNÓSTWO NAGRÓD
Wyjątkowe warunki i suchy klimat dają oliwy o wyjątkowo silnym charakterze i niezwykle niskiej kwasowości poniżej 0,1%. Co roku oliwy z Laguna de Fuente de Piedra zajmują czołowe miejsca w hiszpańskich konkursach na najlepszą oliwę z oliwek.