Negrillon
Obecnym właścicielem El Negrillón jest Juan José Martín García. Należy do drugiego pokolenia, które przejęło zarządzanie firmą.
El Negrillón, firma rodzinna, jest zdecydowanym zwolennikiem tradycyjnej produkcji jamón i suszonych kiełbas bez żadnych chemicznych konserwantów i barwników. Jej siedziba znajduje się w rejonie León, który słynie z tradycji produkcji ceciny. Doskonałe warunki klimatyczne, na które wpływa bliskość gór Picos de Europa i wysokość poniżej 1 000 metrów, zapewniają idealne warunki do bardzo powolnego suszenia jamón i salami. To właśnie dzięki niezwykle powolnemu procesowi suszenia produkty El Negrillón mają bardzo intensywny smak, który jest nie do zapomnienia.
Wszystkie produkty oprócz mostku wołowego El Negrillón są wytwarzane z mięsa wieprzowego pochodzącego od świń rasy Duroc. Świnie duroc, podobnie jak świnie iberyjskie, mają większe przenikanie tłuszczu do tkanki mięśniowej. Dzięki temu produkty pochodzące od rasy Duroc mają wyższą jakość i soczystość. Duroc jest również jedyną rasą, z którą można oficjalnie krzyżować świnie iberyjskie bez utraty certyfikatu iberyjskiego.