Tylna gicz o wadze według zamówienia i długości dojrzewania co najmniej 36 miesięcy z czarnej świni iberyjskiej żywiącej się w okresie tzw. montanery wyłącznie żołędziami w warunkach wolnego wybiegu. Skład: mięso wieprzowe, sól.
Czerwona etykieta. Więcej o podziale jamón ibérico tutaj.
Nie zawiera żadnych konserwantów ani barwników.
Jamón ibérico de bellota Simón Martín jest dumą rodzinnej firmy Simón Martín o ponad 100-letniej tradycji. Jamón pochodzi ze śwń iberyjskich z dehesy (gaju dębowego) ze wsi Guijuelo w słynącym z jamónów rejonie Salamanca. W okresie montanery (listopad do lutego) niniejsze świnie poruszają się wolno po rozległym zalesionym terenie, gdzie żywią się przede wszystkim żołędziami. W wyniku połączenia tego nieustannego ruchu oraz żołędziowego pożywienia mięso niniejszych świń zyskuje charakterystyczny orzechowy smak. Soczystość jamónu zapewnia infiltracja śnieżnobiałego tłuszczu bezpośrednio do mięsa, o marmurkowym przekroju typowym dla iberyjskiej rasy świń. Co więcej, tłuszcz jest złożony w większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych, ma niski punkt topienia i swoimi właściwościami przypomina bardziej oliwę z oliwek niż klasyczny tłuszcz wieprzowy. Jamón w przekroju ma żywą rubinową barwę, ma niższą zawartość soli i intensywny aromat.
Według oficjalnej klasyfikacji szynek iberyjskich niniejszy jamón ma czerwoną etykietę. To oznacza, że świnia, z której został wyprodukowany, miała przynajmniej jednego rodzica 100% iberyjskiej krwi. Drugi rodzic jest albo rasy Duroc albo iberyjską krzyżówką. Całkowicie ma więc co najmniej 50% iberyjskiej krwi. Aby jamón zyskał czerwoną etykietę świnia musi spędzić co najmniej 3 miesiące życia chodząc po gaju dębowym i żywić się wyłącznie tutejszym pożywieniem - tj. głównie żołędziami i korzeniami aromatycznych ziół. Więcej o podziale iberyjskich świń znajdziesz tutaj.
Jamón ibérico de bellota Simón Martín wielokrotnie zdobywa złote medale z jakość i smak na IFFA - najsłynniejszym targu produktów mięsnych we Frankfurcie. Oprócz innych nagród międzynarodowych, doceniany jest również w Hiszpanii, gdzie regularnie w rankingach ocen szynek iberyjskich plasuje się obok jamónów z Dehesy Maladua lub Joselita.
Specyfikacja |
masa |
według zamówienia |
długość dojrzewania |
36 miesięcy |
skład |
mięso wieprzowe ze świni iberyjskiej karmionej na wolnym wybiegu żołędziami, sól |
producent i rejon pochodzenia Simón Martín sl.
Guijuelo, Salamanca |
|