Jamón 100% ibérico - paleta de bellota Simón Martín Zobacz pełny rozmiar

Jamón 100% ibérico - paleta de bellota Simón Martín

Przednia gicz o długości dojrzewania 20-28 miesięcy z czarnej 100% świni iberyjskiej żywiącej się podczas tzw. montanery wyłącznie żołędziami na wolnym wybiegu. Skład: mięso wieprzowe, sól.

Czarna etykieeta. Więcej o podziale jamón ibérico tutaj.

Nie zawiera żadnych konserwantów ani barwników.

Paleta 100% ibérica de bellota to przednia gicz z ciemnej świni iberyjskiej żywiącej się w warunkach wolnego wybiegu żołędziami. W świecie suszonej szynki jamón ibérico de bellota stanowi absolutnie najwyższą półkę, produkt nieporównywalny z żadnym innym produktem. Paleta pochodzi ze 100% świni iberyjskiej i może poszczycić się najwyższą możliwą etykietą w kolorze czarnym (więcej o stopniach jakości jamónu ibérico i znaczeniu poszczególnych etykiet tutaj).

Paleta 100% ibérica de bellota od Simóna Martína pochodzi z iberyjskich świń hodowanych na rodzinnej farmie Simóna Martína w miasteczku Guijuelo w rejonie Salamanca. W odróżnieniu od palety de cebo te świnie poruszają się w okresie montanery (listopad do lutego) w gaju dębowym i żywi się wyłącznie znalezionymi żołędziami, ziołami aromatycznymi i korzonkami. W odróżnieniu od palety de ibérico de bellota pochodzi ze 100% świń iberyjskich, co przejawia się ciemniejszą rubinową barwą mięsa, większym udziałem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz jeszcze intensywniejszy i trwały smak. 100% jamón ibérico w ramach ustawodawstwa obowiązującego od roku 2014 jako jedyny może być oznaczony ikonicznym terminem PATA NEGRA (tzw. czarna noga - dlatego jest oznaczony etykietą w kolorze czarnym)

Dostateczny ruch i pożywienie oparte przede wszystkim na żołędziach przejawia się w wyjściowym smaku szynki. Mięso zyskuje delikatny orzechowy smak a tłuszcz charakteryzuje się większą zawartością jednonienasyconych (zdrowych) kwasów tłuszczowych i w ten sposób swoją strukturą przypomina raczej oliwę z oliwek niż typowy tłuszcz wieprzowy. Infiltracja śnieżnobiałego tłuszczu do mięsa, dodaje następnie każdemu plasterkowi niesłychanej soczystości (więcej tutaj). Długie suszenie palety (pomiędzy 20 i 28 miesiącem, w stosunku do standardowych 16) zapewnia szynce długotrwały smak „a curado”, intensywny aromat i głęboko rubinową barwę przekroju. Szynka ta stanowi idealną okazję, żeby skosztować 100% jamón ibérico de bellota w „,małym opakowaniu".  

Według oficjalnej klasyfikacji szynek iberyjskich niniejszy jamón ma czarną etykietę. Oznacza to, że świnia, z które została wyprodukowana miała 100% iberyjską krew. 100% świnie iberyjskie są o wiele szlachetniejsza a ich hodowla jest o wiele bardziej wymagająca i droższa niż hodowla krzyżowanych (50% lub 75%) świń iberyjskich, które również określa się terminem jamón ibérico. Powoli przybierają na wadze i są mniej odporne. Aby jamón zyskał czarną etykietę muszą spędzić co najmniej 3 miesiące życia w okresie montanery chodząc po gaju dębowym i żywić się wyłącznie tutejszym pożywieniem - tj. głównie żołędziami i korzeniami aromatycznych ziół. Więcej o podziale iberyjskich świń znajdziesz tutaj. 

 


 

Specyfikacja
masa według wyboru
długość dojrzewania co najmniej 20 miesięcy
skład mięso wieprzowe ze świni iberyjskiej karmionej na wolnym wybiegu żołędziami, sól
producent i rejon pochodzenia
Simón Martín sl.
Guijuelo, Salamanca