Jamón ibérico cebo de campo

Tylna noga ważąca zgodnie z zamówieniem i dojrzewająca przez co najmniej 20 – 26 miesięcy od czarnej świni iberyjskiej,  żywiącej się w wolnym wybiegu wyłącznie żołędziami w  okresie tzw. montanery Składniki: wieprzowina, sól. Jako jedyni na rynku oferujemy wyłącznie jamón bez chemicznych konserwantów i barwników.

Zielona etykieta. Więcej o podziale iberyjskiego jamón tutaj

1 764,00 zł
Masa :
Ilość:

Jamón ibérico cebo de campo jest produktem rodzinnej firmy Simón Martín z ponad 100-letnią tradycją. Jamón pochodzi z iberyjskich świń  hodowanych na otwartej przestrzeni, które częściowo tworzy dębowy gaj, we wsi Guijuelo w słynnej dzielnicy Jamonara w Salamance. Wolny wybieg jest tym, co odróżnia ten jamón od jamón de cebo bez przymiotnika de campo. Przez całe życie świnie aktywnie się poruszają i żywią się częściowo tym, co znajdą, a częściowo paszą ekologiczną. Ruch świń wmasowuje tłuszcz w tkankę mięśniową, dzięki czemu jamón nabiera charakterystycznego splotu z nitkami białego tłuszczu w chudym mięsie. Tak więc infiltracja tłuszczu jest znacznie bardziej intensywna niż w przypadku zwykłego jamónu ibérico de cebo.  Ponadto, podobnie jak w przypadku wyższej klasy „bellota”, tłuszcz składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, ma niską temperaturę topnienia i bardziej przypomina oliwę z oliwek niż konwencjonalny tłuszcz wieprzowy. Jamón ma w kroju żywy rubinowy kolor, ma niską zawartość soli i intensywny aromat.

Ze względu na styl życia świń, z których pochodzią i intensywności infiltracji tłuszczu, jamón ten jest bardzo podobny pod względem jakości do jamónu ibérico de bellota, chociaż cena jest o połowę niższa. Jest to zatem produkt o prawdopodobnie najlepszym stosunku jakości do ceny z całej naszej oferty.

Jak wszystkie nasze produkty jest to produkt całkowicie naturalny, dojrzewający na świeżym powietrzu bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych. Dzięki naturalnemu suszeniu dojrzewa w naturalnym sekatorze bez przyspieszania w klimatyzowanych komorach. Zawiera tylko mięso, sól i czas

RODZAJ JAMÓNU 

Jamón ibérico pochodzi z czarnej świni iberyjskiej, która jest wyjątkowa na świecie i zamienia jamón ibérico w wyjątkowy produkt, nieporównywalny z innymi suszonymi szynkami. W przeciwieństwie do jamón serrano (ale także na przykład prosciutta di Parma lub San Daniele), jamón ibérico ma bardziej intensywny i bardziej trwały smak, większą zawartość zdrowych, nienasyconych tłuszczów i niepowtarzalną teksturę nadaną przez tłuszcz międzymięśniowy.

W oficjalnej klasyfikacji szynek iberyjskich szynka ta ma zieloną etykietę (pozostałe gatunki mają etykietę bicałą, czerwoną i czarną). Świnia może być w 50%, 75% lub 100% iberyjska. Więcej na temat podziału jamonów iberyjskich znajdziesz tutaj

Tylna noga czarnej świni tzw. jamón ibérico ma większy udział mięsa w porównaniu z przednią nogą (paleta iberyjska), mniejszy udział kości, skóry, tłuszczu a a dzięki mniejszemu udziałowi kości łatwiej się kroi. Jamón jest dostarczany w całości. 

W przypadku jamónu ibérico cebo de campo zwierzęta żywią się naturalnymi roślinami i jeszcze są karmione paszą ekologiczną. Świnie trzymane są na otwartej przestrzeni.

RODZAJ  Ibérico 
FORMAT Cała noga (udziec) z kością
DŁUGOŚĆ DOJRZEWANIA 24 Miesięcy 
ŻYWNOŚĆ Żołędzie i aromatycznie zioła w gaju dębowym ((tzw. Dehesa)
PRODUCENT SIMÓN MARTÍN
MAGAZYNOWANIE Suche i chłodne miejsce.
OPAKOWANIE Szynka pakowana jest próżniowo w plastikową folię, umieszczona w worku z tkaniny i jest wysyłana w papierowym kartonie wysyłkowym, na którym następnie są naklejane karty przewoźnika. 
UWAGA  Ta szynka została zapakowana próżniowo w celu zachowania jakości i smaku. Przed jedzeniem zalecamy wyjęcie z opakowania około 24 godziny wcześniej i pozostawienia w temperaturze pokojowej. Więcej ważnych informacji znajdziesz w często zadawanych pytaniach.

Wieprzowina, sól morska 

  • Bez azotynów i azotanów (bez E250 i E252)
  • Bezglutenowy
  • Bez laktozy
  • Zmniejszona zawartość soli* 

* W porównaniu z innymi suszonymi produktami mięsnymi.

Wartość energetyczna  1760 kJ (423 kcal)
Tłuszcze  31 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 12 g
Węglowodany 0,9 g
- w tym: cukry r 0,7 g
Białko 35 g
Sól  3,8 g

Jamón jest pakowany próżniowo ze względu na lepszą obsługę i logistykę (nie grozi zasmarowaniu opakowania zewnętrznego) oraz dla zachowanie jego smaku i jakości. Jeśli podciśnienie jest  100%, czyli jest doskonale zassane, szynkę można przechowywać w tym stanie do końca okresu ważności. W przypadku uszkodzenia próżni, szynkę należy natychmiast wyjąć z opakowania. Stan opakowania należy więc regularnie sprawdzać, czasami może się zdarzyć, że mała szczelina dopiero po dłuższym czasie zacznie zasysać powietrze, a to może spowodować rozwój dojrzewającej pleśni na szynce. Przed jedzeniem zalecamy wyjęcie szynki z opakowania około 24 godziny wcześniej, kiedy w warunkach pokojowych będzie czas na ponowne stwardnienie skórki i powstanie silnego aromatu. Więcej ważnych informacji znajdziesz w często zadawanych pytaniach. 

Wraz z zamówieniem otrzymasz szczegółowe instrukcje dotyczące krojenia w formie papierowej. Szczegółowy opis znajdziesz tutaj.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close