Jamón 50% ibérico cebo de campo Simón Martín Zobacz pełny rozmiar

Jamón 50% ibérico cebo de campo Simón Martín

Tylna gicz o wadze według zamówienia i długości dojrzewania 30 miesięcy z czarnej świni iberyjskiej z wolnego wybiegu. Skład: mięso wieprzowe, sól.

Nie zawiera żadnych konserwantów ani barwników.

Zielona etykieta. Więcej o podziale jamón ibérico tutaj.

Jamón ibérico cebo de campo Simón Martín jest jamónem rodzinnej firmy Simón Martín o ponad 100-letniej tradycji. Jamón pochodzi ze śwń iberyjskich chowanych w warunkach wolnego wybiegu, który częściowo tworzy dębowy gaj, z wioski Guijuelo w  w słynącym z jamónów rejonie Salamanca. Wolny wybieg jest tym, co odróżnia ten jamón od jamónu de cebo bez przyrostka de campo Świnie przez całe swoje życia aktywnie poruszają się i żywią częściowo tym, co same znajdą, a częściowo karmą organiczną. W wyniku ruchu świń tłuszcz wmasowuje się do masy mięśniowej, a jamón zyskuje charakterystyczne nitki białego tłuszczu w chudym mięsie. Infiltracja tłuszczu jest więc o wiele bardziej intensywna, niż w przypadku zwykłego jamónu ibérico de cebo.

Co więcej, tłuszcz jest, podobnie jak w wyższym stopniu „bellota”, złożony w większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych, ma niski punkt topienia i swoimi właściwościami przypomina bardziej oliwę z oliwek niż klasyczny tłuszcz wieprzowy. Jamón w przekroju ma żywą rubinową barwę, ma niższą zawartość soli i intensywny aromat. 

Według oficjalnej klasyfikacji szynek iberyjskich niniejszy jamón ma zieloną etykietę. Oznacza to, że świnia musi spędzić swoje życie w warunkach wolnego wybiegu, ale nie w tzw. dehese (w odróżnieni od czerwonej i czarnej etykiety). Świnia może być w 50%, 75% i 100% iberyjska. Więcej o podziale jamónów iberyjskich znajdziesz tutaj.

Jamón ibérico cebo de campo za sprawą trybu życia świń, z których pochodzi oraz intensywności infiltracji tłuszczu swoją jakością jest bardzo podobny do jamónu ibérico de bellota, a pomimo tego, w porównaniu do niego jest o połowę tańsszy. Jest to więc produkt z prawdopodobne najlepszym stosunkiem cena/jakość z całej naszej oferty.

 

Specyfikacja
masa według zamówienia
długość dojrzewania 30 miesięcy
skład mięso wieprzowe ze świni iberyjskiej chowanej na wolnym wybiegu,
producent i rejon pochodzenia
Simón Martín sl.

Guijuelo, Salamanca