Jamón ibérico de cebo
Tylne nogi czarnej świni iberyjskiej, waga zgodna z zamówieniem, dojrzewające od co najmniej 24 miesięcy. Składniki: mięso wieprzowe, sól. Jesteśmy jedyną firmą na rynku, która oferuje wyłącznie jamon bez chemicznych konserwantów i barwników.
NA MAGAZYNIE. WYSYŁKA NATYCHMIASTOWA.
Czas dostawy: 2 - 3 dni robocze.
Wysyłka najpóźniej następnego dnia roboczego.
Jamón ibérico cebo Simón Martín to podstawowy jamón iberyjski firmy Simón Martín, tradycyjnego producenta z Salamanki o ponad 100-letniej tradycji. Jamón pochodzi z tradycyjnie hodowanych świń iberyjskich z okolic wioski Guijuelo w słynnym regionie jamon w Salamance. Jamón ibérico cebo jest produktem wyższej jakości niż jamón serrano, charakteryzuje się większym przenikaniem tłuszczu do tkanki chudej szynki, ciemniejszą barwą mięsa, bardziej soczystą konsystencją oraz intensywniejszym i trwalszym smakiem. Ponadto tłuszcz ma wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych niż tłuszcz jamón serrano i dlatego ma niższą temperaturę topnienia niż tłuszcz jamón serrano ze świń białych. Ze względu na grubszą warstwę tłuszczu jamón wymaga powolnego, naturalnego suszenia na wolnym powietrzu przez okres dwóch lat.
Jamón ibérico cebo Simón Martín to uczciwa szynka suszona produkowana w tradycyjny sposób bez żadnych dodatków chemicznych przez jednego z najlepszych producentów szynek iberyjskich w Hiszpanii. To jest najlepszy możliwy wstęp do fascynującego świata jamón ibérico.
Ten jamón, podobnie jak wszystkie nasze produkty, jest produktem całkowicie naturalnym, dojrzewającym na świeżym powietrzu bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych. Dzięki naturalnemu suszeniu dojrzewa w naturalnym sekadorze, bez przyspieszania w klimatyzowanych komorach. Zawiera tylko mięso, sól i czas.
Jamón ibérico pochodzi z czarnej świni iberyjskiej, która jest unikalna na skalę światową i czyni z jamón ibérico produkt wyjątkowy, nieporównywalny z innymi szynkami suszonymi. W przeciwieństwie do jamón serrano (ale także np. prosciutta di Parma czy San Daniele) jamón ibérico ma intensywniejszy i trwalszy smak, większą zawartość zdrowych, nienasyconych tłuszczów i niepowtarzalną konsystencję dzięki tłuszczowi śródmięśniowemu.
W oficjalnej klasyfikacji szynek iberyjskich ten "jamón ibérico" ma białą etykietę, a zatem reprezentuje podstawowy poziom kategorii "jamón ibérico" (wyższe poziomy mają etykiety zielone, czerwone i czarne). Świnia może być w 50%, 75% lub 100% iberyjska. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o podziale iberyjskich jamonów.
W przypadku jamón ibérico cebo zwierzęta są karmione wyłącznie paszą zwykłą, głównie zbożami i roślinami strączkowymi, i nie są trzymane na wolnym wybiegu.
RODZAJ | Ibérico | |
FORMAT | Cała noga (udziec) z kością | |
CZAS DOJRZEWANIA | 24 miesięcy | |
ŻYWNOŚĆ | Ziarna i wysokiej jakości pasza. | |
PRODUCENT | SIMÓN MARTÍN | |
MAGAZYNOWANIE | Suche i chłodne miejsce. | |
OPAKOWANIE | Szynka jest pakowana próżniowo w plastikową folię, umieszczona w worku z tkaniny i jest wysyłana w papierowym kartonie wysyłkowym, na którym następnie naklejane są etykiety przewoźnika. | |
UWAGA | Ta szynka została zapakowana próżniowo w celu zachowania jakości i smaku. Przed jedzeniem zalecamy wyjęcie z opakowania około 24 godziny wcześniej i pozostawienia w temperaturze pokojowej. Więcej ważnych informacji znajdziesz w często zadawanych pytaniach. |
Wieprzowina iberyjska, sól morska.
- Bez azotynów i azotanów (bez E250 i E252)
- Bezglutenowy
- Bez laktozy
- Zmniejszona zawartość soli*
* W porównaniu z innymi suszonymi produktami mięsnymi.
Wartość energetyczna | 1760 kJ (423 kcal) |
Tłuszcz | 31 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 12 g |
Węglowodany | 0,9 g |
- w tym: cukry | 0,7 g |
Białko ogółem | 35 g |
Sól | 3,8 g |
Jamón jest pakowany próżniowo w celu ułatwienia obsługi i logistyki (nie ma ryzyka zatłuszczenia opakowania zewnętrznego) oraz w celu zachowania jego smaku i jakości. Jeśli próżnia jest stuprocentowa, czyli idealnie sprasowana, szynka może być przechowywana w tym stanie do końca okresu ważności. W przypadku przerwania próżni, szynkę należy usunąć z opakowania. Dlatego konieczne jest regularne sprawdzanie stanu próżni; niekiedy maleńka szczelina może po dłuższym czasie zacząć zasysać powietrze. Powoduje to następnie rozwój pleśni dojrzewającej na jamonie. Przed spożyciem zalecamy wyjęcie szynki z opakowania około 24 godzin wcześniej, kiedy to w warunkach pokojowych skóra ma czas na ponowne stwardnienie i rozwinięcie silnego aromatu. Więcej ważnych informacji można znaleźć w naszych często zadawanych pytaniach.
Wraz z zamówieniem otrzymasz szczegółowe instrukcje dotyczące krojenia w formie papierowej. Szczegółowy opis znajdziesz tutaj.
NA MAGAZYNIE. WYSYŁKA NATYCHMIASTOWA.
Czas dostawy: 2 - 3 dni robocze.
Wysyłka najpóźniej następnego dnia roboczego.