Akcesoria

Jamón i każda szynka suszona smakuje i pachnie najlepiej, kiedy jest krojona. Szynka z plastikowego opakowania nigdy nie będzie miała takich delikatnych właściwości. Poszczególne kawałki już weszły w kontakt z powietrzem, zaczęły się utleniać i rozwinęły swój charakterystyczny smak i aromat. Niestety nie u Ciebie w domu, ale na przemysłowej linii do krojenia. Kupno plastikowego opakowania jest więc tak samo barbarzyńskie, jak gdybyśmy otworzyli butelkę drogiego wina, pozostawili ją otwartą przez kilka dni, a później ponownie ją zamknęli, twierdząc, że zostało otwarte właściwie i jest świeże. Przygotowanie przysmaku w domu nie jest w ogóle skomplikowane. Krojenia właściwych cienkich płatków jamónu i zapewnienia sobie w ten sposób wspaniałego przeżycia smakowego nauczysz się w ciągu kilku dni. Więcej o krojeniu szynki tutaj. Podstawowymi sprzętami, z których należy korzystać w celu właściwego krojenia, są specjalny nóż (cuchillo) i stojak na szynkę (jamonero).



Akcesoria podane w tej kategorii oprócz hiszpańskiej szynki suszonej odpowiednie są również do prosciutto di Parma (szynka parmeńska), jambon de Bayonne i ogólnie innych szynek suszonych.