Jamón serrano gran bez kości 18 miesięcy

Tylna gicz bez kości i długości dojrzewania przez 18 miesięcy z białej świni. Składniki: mięso wieprzowe, sól. Jako jedyni na rynku oferujemy wyłącznie jamón bez chemicznych konserwantów i barwników.

188,00 zł
Masa :
Ilość:

Jamón serrano gran reserva 18 miesięcy jest dumą José Miguela Rodrigueza, właściciela rodzinnej firmy Granadul umieszczonej u podnóży zaśnieżonych szczytów gór Sierra Nevada. Podczas 18 miesięcy powolnego dojrzewania na świeżym, suchym powietrzu z pobliskich gór powstaje niepowtarzalny, intensywny smak, który w połączeniu z wyjątkową soczystością tego jamónu oferuje nadzwyczajne przeżycie dla smakoszy. Ponieważ ten jamón pochodzi z hodowli wysokiej jakości, wykazuje nadzwyczajnie wysoką infiltrację tłuszczu do tkanki mięśniowej przypominając w ten sposób jamón ibérico.

Ten jamón, jak wszystkie nasze produkty, jest produktem całkowicie naturalnym, dojrzewającym na świeżym powietrzu bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych. Dzięki naturalnemu suszeniu dojrzewał w naturalnym sekatorze bez przyspieszania w komorach klimatyzowanych. Zawiera tylko mięso, sól i czas.

Świeżo pozbawiona kości tylna gicz jest idealna do okrągłych krajalnic. Do krojenia nożem polecamy zakup stojaka na szynkę bez kości. 

Rzeczywista waga może być o 5% niższa lub wyższa od zamówionej wagi.

Rodzaj jamónu

Jamón serrano to suszona szynka z białej wieprzowiny. Serrano należy więc do tej samej kategorii, do której należy słynna włoska szynka prosciutto crudo (np. szynka parmeńska) czy francuski jambon de Bayonne. W tym przypadku jest to najwyższej klasy jamón serrano zwany „gran reserva”. Aby jamón  został oznaczony jako gran reserva, musi przejść naturalnym procesem dojrzewania przez co najmniej 15 miesięcy. To długie suszenie pogłębia intensywność smaku zwanego „a curado”. Tylna gicz w porównianiu z przednią (paleta Serrana) ma większy udział mięsa, mniejszy udział kości, skóry, tłuszczu, a dzięki mniejszej ilości kości można ją łatwiej kroić. Jamón jest dostarczany w całości.

RODZAJ Serrano
FORMAT Mięso odkostnione
DOBA ZRÁNÍ 18 miesięcy
ŻYWNOŚĆ Wysokiej jakości pasza roślinna
PRODUCENT Granadul
MAGAZYNOWANIE Suche i chłodne miejsce
OPAKOWANIE Szynka jest pakowana próżniowo w plastikową folię, umieszczona w worku z tkaniny i jest wysyłana w papierowym kartonie wysyłkowym, na którym następnie naklejane są etykiety przewoźnika.

Wieprzowina, sól morska.

  • Bez azotynów i azotanów (bez E250 i E252)
  • Bezglutenowy
  • Bez laktozy
  • Zmniejszona zawartość soli* 

* W porównaniu z innymi suszonymi produktami mięsnymi.

Wartość energetyczna 1190 kJ (284 kcal)
Tłuszcz 12,7 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,2 g
Węglowodany <0,1 g
- w tym: cukry <0,1 g
Białko 42,5 g
Sól 1,65 g

Szynkę bez kości pakowaną próżniowo można przechowywać w temperaturze od 3 do 25 stopni Celsjusza. Próżnia musi oczywiście być 100%, czyli dokładnie przyssana. W przypadku uszkodzenia próżni, suszone mięso należy natychmiast wyjąć z opakowania. Stan opakowania należy więc regularnie sprawdzać, czasami może się zdarzyć, że mała szczelina dopiero po dłuższym czasie zacznie zasysać powietrze, co prowadziłoby do stopniowego psucia się mięsa na skutek „parowania”. Ponadto odkostniony kawałek nie może leżeć na bezpośrednim świetle słonecznym. Najlepiej przechowywać go w spiżarni lub lodówce. Nie należy jednak do zamrażarki, gdzie zamrożona woda resztkowa rozerwałaby strukturę włókien mięśniowych. Jamón jest zwykle spożywany w temperaturze pokojowej, więc przechowywany w chłodniach powinien „odpocząć” przez chwilę przed podaniem. Najlepiej zrobić to przed krojeniem, aby plastry niepotrzebnie nie wysychały.  

Po pokrojeniu najlepiej owinąć odkostniony kawałek w świeżą folię lub papier do pieczenia i przechowywać w lodówce. Jeśli nie kroisz szynkę przez dłuższy czas, regularnie sprawdzaj, czy nie ma na szynce pleśni. Odkostniony kawałek w stanie świeżym można przechowywać poza lodówką – ale tam trzeba uważać, aby nie wysuszył się zbyt mocno. Dobrze zwinięte kawałki szynki utrzymują się „jak nowe” i przez kilka miesięcy po pokrojeniu.

Więcej informacji o sposobach krojenia, możliwościach pośredniego przechowywania większych kawałków wraz ze zdjęciami znajdziesz tutaj

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close