Granadul
Secadero (producent suszonej szynki) Granadul jest jednym z najstarszych producentów jamónu w Andaluzji. Obecny właściciel firmy, José Miguel Rodriguez, jest "szynkarzem" w piątym pokoleniu, a początki firmy sięgają końca XIX wieku, kiedy to prapradziadek obecnego właściciela rozpoczął suszenie szynek wieprzowych dla swoich przyjaciół i mieszkańców okolicy. W ciągu kilku pokoleń przeżyła firma wiele interesujących zwrotów i przewrotów (na przykład w 1938 roku żołnierze generała Franco wtargnęli do siedziby Granadul i skonfiskowali całą produkcję na cele wojenne), ale mimo stale zmieniających się warunków społecznych, metoda suszenia jamónu pozostaje niezmienna od dziesięcioleci.
Granadul jest jednym z niewielu zachowanych sekadorów, który nie porzucił jeszcze tradycyjnej metody suszenia nóg wieprzowych na świeżym powietrzu bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych. Podczas gdy inni producenci przyspieszają proces dojrzewania za pomocą chemicznych akceleratorów i klimatyzowanych komór, José Miguel pozwala swoim jamónom powoli dojrzewać na świeżym powietrzu. W związku z tym nawet najmniejsze białe jamóny wieprzowe dojrzewają przez 15 miesięcy, czyli do 6 miesięcy dłużej niż wynosi norma u obecnych producentów przemysłowych. Idealny klimat u podnóża najwyższego pasma górskiego Hiszpanii, Sierra Nevada, nadaje jamónom Granadul wyjątkowy charakter podczas ich powolnego dojrzewania. Mięso pochodzi tylko z najlepszych pod względem jakości gospodarstw w rejonie Sierra Nevada.