Bez kości jamón serrano gran reserva 24 miesięcy

Tylna gicz bez kości z białej świni o długości dojrzewania przez 24 miesiące. Składniki: mięso wieprzowe, sól. Jako jedyni na rynku oferujemy wyłącznie jamón bez chemicznych konserwantów i barwników.

179,00 zł
Masa :
Ilość:

Jamón serrano gran reserva 24 miesięcy jest zrobiony z tylnej giczy samicy białej świni. Wyjątkowo duże tylne gicze są idealnym surowcem do ekstremalnie długiego procesu dojrzewania, który jest typowy tylko dla jamón ibérico. Specyficzny smak jamónu serrano fantastycznie pogłębia się podczas dwuletniego dojrzewania, a efektem są niezwykle intensywne doznania smakowe. Ten jamón jest powszechnie uznanym królem hiszpańskiej suszonej białej szynki wieprzowej i stanowi absolutny szczyt tradycyjnej hiszpańskiej gastronomii.

Ten jamón, jak wszystkie nasze produkty, jest produktem całkowicie naturalnym, dojrzewającym na świeżym powietrzu bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych. Dzięki naturalnemu suszeniu dojrzewał w naturalnym sekatorze bez przyspieszania w komorach klimatyzowanych. Zawiera tylko mięso, sól i czas.

Świeże szynki bez kości są idealne do krajalnic tarczowych. Do krojenia nożem zalecamy zakup stojaka do szynek bez kości. Rzeczywista waga może być o 5% mniejsza lub większa od zamówionej.

Rodzaj jamónu

Jamón serrano to suszona szynka z białej wieprzowiny. Serrano należy więc do tej samej kategorii, do której należy słynna włoska szynka prosciutto crudo (np. szynka parmeńska) czy francuski jambon de Bayonne. W tym przypadku jest to najwyższej klasy jamón serrano zwany „gran reserva”. Aby jamón  został oznaczony jako gran reserva, musi przejść naturalnym procesem dojrzewania przez co najmniej 15 miesięcy. To długie suszenie pogłębia intensywność smaku zwanego „a curado”.

Wszystkie nasze kawałki mięsa bez kości są zawsze przygotowywane z udźca (jamón). Są ku temu dwa główne powody. Po pierwsze, odkostnianie jest znacznie łatwiejsze i szybsze niż w przypadku palety. Po drugie, otrzymany produkt jest większy, bardziej zwarty i ma niższy stosunek tłuszczu, a zatem znacznie lepiej nadaje się do krojenia w maszynach do krojenia. Po odkostnieniu z udźca uzyskuje się trzy kawałki. Dwa są stosunkowo duże, a jeden mniejszy, ze względu na anatomiczny kształt tylnej nogi świni. Nasi dostawcy trybują całe szynki na zamówienie. W ten sposób regularnie otrzymujemy wszystkie trzy warianty i możemy pokryć całe portfolio wagowe. Nasze "kości" mają naturalny kształt i nie są w żaden sposób modyfikowane (prasowanie, łączenie wielu kawałków itp.), dzięki czemu zachowują najwyższą możliwą jakość. Każda mechaniczna ingerencja w mięso prowadzi do niepotrzebnego utleniania i utraty smaku. Prasowana szynka lub nawet już pocięta z międzywarstwą jest jedynie gastronomicznym odzwierciedleniem oryginalnego kawałka.

RODZAJ Serrano
FORMAT Kawałek bez kości
CZAS DOJRZEWANIA 24 miesięcy
ŻYWNOŚĆ Wysokiej jakości pasza roślinna
PRODUCENT Granadul
MAGYZYNOWANIE Suche i chłodne miejsce
OPAKOWANIE

Szynka jest pakowana próżniowo w plastikową folię, umieszczona w worku z tkaniny i jest wysyłana w papierowym kartonie wysyłkowym, na którym następnie naklejane są etykiety przewoźnika.

Wieprzowina, sól morska

  • Bez azotynów i azotanów (bez E250 i E252)
  • Bezglutenowy
  • Bez laktozy
  • Zmniejszona zawartość soli*

* W porównaniu z innymi suszonymi produktami mięsnymi.

Wartość energetyczna 1190 kJ (284 kcal)
Tłuszcz 12,7 g
- w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 4,2 g
Węglowodany <0,1 g
- w tym: cukry <0,1 g
Białko 42,5 g
Sól 1,65 g

Jamón jest pakowany próżniowo w plastikową folię ze względu lepszej obsługi i logistyki (nie ma ryzyka zasmarowania opakowania zewnętrznego) oraz dla zachowania jego smaku i jakości. Jeśli podciśnienie jest 100%, czyli jest doskonale zassane, szynkę można przechowywać w tym stanie nawet do końca okresu ważności (zalecamy przechowywanie w temperaturze od 3 do 25 stopni Celsjusza). W przypadku że opakowanie jest uszkodzone, szynkę należy z opakowania wyjąć. Stan opakowania należy więc regularnie sprawdzać, czasami może się zdarzyć, że mała szczelina po dłuższym czasie zacznie zasysać powietrze. To z kolei powoduje rozwój pleśni dojrzewającej na szynce. Co więcej, kawałek bez kości nie może być pozostawiony w bezpośrednim świetle słonecznym. Najlepiej przechowywać go w spiżarni lub lodówce. Nie należy go jednak przechowywać w zamrażarce, gdzie zamarznięta woda resztkowa mogłaby naruszyć strukturę włókien mięśniowych. Przed jedzeniem zalecamy wyjęcie szynki z opakowania około 24 godziny wcześniej, kiedy w warunkach pokojowych ma czas na ponowne stwardnienie skórki i powstanie silnego aromatu. 

Po pokrojeniu najlepiej zawinąć kawałek bez kości w świeżą folię lub papier do pieczenia i przechowywać w lodówce. Jeśli nie kroisz przez dłuższy czas, regularnie sprawdzaj, czy kawałek nie złapał pleśni. "Kawałki bez kości" można również przechowywać w świeżej folii poza lodówką - ale ponownie, należy uważać, aby nie wyschły zbyt mocno. Dobrze zapakowane kawałki jamon będą "jak nowe" przez kilka miesięcy po pokrojeniu. Więcej informacji na temat krojenia i możliwości przechowywania większych kawałków, w tym zdjęcia, można znaleźć w artykule Jamon bez kości.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close