Jamón 50% ibérico - paleta de bellota Simón Martín Zobacz pełny rozmiar

Jamón 50% ibérico - paleta de bellota Simón Martín

Przednia gicz o długości dojrzewania 20-28 miesięcy z czarnej świni iberyjskiej żywiącej się w okresie tzw. montanery wyłącznie żołędziami w warunkach wolnego wybiegu. Skład: mięso wieprzowe, sól..

Czerwona etykieta. Więcej o podziale jamón ibérico tutaj.

Nie zawiera żadnych konserwantów ani barwników.

Paleta ibérica de bellota to przednia gicz z ciemnej świni iberyjskiej żywiącej się w warunkach wolnego wybiegu żołędziami. W świecie suszonej szynki jamón ibérico de bellota stanowi absolutnie najwyższą półkę, produkt nieporównywalny z żadnym innym produktem.

Paleta ibérica de bellota od Simóna Martína pochodzi z iberyjskich świń hodowanych na rodzinnej farmie Simóna Martína w miasteczku Guijuelo w rejonie Salamanca. W odróżnieniu od palety de cebo te świnie poruszają się w okresie montanery (listopad do lutego) w gaju dębowym i żywi się wyłącznie znalezionymi żołędziami, ziołami aromatycznymi i korzonkami. Dostateczny ruch i pożywienie oparte przede wszystkim na żołędziach, co następnie przejawia się w wyjściowym smaku szynki. Mięso zyskuje delikatny orzechowy smak a tłuszcz charakteryzuje się większą zawartością jednonienasyconych (zdrowych) kwasów tłuszczowych i w ten sposób swoją strukturą przypomina raczej oliwę z oliwek niż typowy tłuszcz wieprzowy. Infiltracja śnieżnobiałego tłuszczu do mięsa, dodaje następnie każdemu plasterkowi niesłychanej soczystości (więcej tutaj). Długie suszenie palety (pomiędzy 20 i 28 miesiącem, w stosunku do standardowych 16) zapewnia szynce długotrwały smak „a curado”, intensywny aromat i głęboko rubinową barwę przekroju. Ponieważ chodzi o produkt, na którym opiera się potęga Simón Martín, każdy kawałeczek wychodzący z jego secadero (suszarni) jest poddawany starannej kontroli. Szynka ta stanowi idealną okazję, żeby skosztować jamón ibérico de bellota w „,małym opakowaniu".

Według oficjalnej klasyfikacji szynek iberyjskich niniejszy jamón ma czerwoną etykietę. To oznacza, że świnia, z której został wyprodukowany, miała przynajmniej jednego rodzica 100% iberyjskiej krwi. Drugi rodzic jest albo rasy Duroc albo iberyjską krzyżówką. Całkowicie ma więc co najmniej 50% iberyjskiej krwi. Aby jamón zyskał czerwoną etykietę świnia musi spędzić co najmniej 3 miesiące życia chodząc po gaju dębowym i żywić się wyłącznie tutejszym pożywieniem - tj. głównie żołędziami i korzeniami aromatycznych ziół. Więcej o podziale iberyjskich świń znajdziesz tutaj.

 

Specyfikacja
masa według wyboru
długość dojrzewania co najmniej 20 miesięcy
skład mięso wieprzowe ze świni iberyjskiej karmionej na wolnym wybiegu żołędziami, sól
producent i rejon pochodzenia
Simón Martín sl.
Guijuelo, Salamanca