PRZECHOWYWANIE PRZED KROJENIEM
JAMÓN BEZ KOŚCI
Jamón bez kości dotrze do Ciebie w opakowaniu próżniowym. Choć jest to produkt certyfikowany do przechowywania w temperaturze pokojowej, zalecamy przechowywanie go w dolnych partiach lodówki. Szczegółowe informacje na ten temat znajdują się w artykule dotyczącym Jamonu bez kości.
JAMÓN Z KOŚCIĄ - CAŁY UDZIEC
Najlepszym miejscem do przechowywania jamonu, jeśli kupiłeś go w całości, jest każde suche miejsce o niezbyt zmiennej temperaturze. W takich warunkach nie musisz się o jamón i o jego jakość martwić przez kilka miesięcy. Proces dojrzewania jamonu jest na tyle pomysłowy, że kupując jamon w całości, automatycznie kupujesz również najodpowiedniejsze opakowanie do jego przechowywania. Potwierdzi to z pewnością każdy, kto choć raz był w Andaluzji, gdzie w każdym autentycznym barze zobaczysz ściany i sufity pokryte wiszącymi jamonami. Przechowywanie jamonu w lodówce zdecydowanie nie jest konieczne, wręcz przeciwnie, nie jest nawet odpowiednie.
Zdjęcie: W Hiszpanii nikt nie martwi się zbytnio o jamón - cały dowcip z szynką zawsze polegał na tym, że wytrzymuje ona miesiące poza lodówką.
PRZECHOWYWANIE PO POKROJENIU
JAMÓN BEZ KOŚCI
Po pokrojeniu polecamy ponownie przechowywać w lodówce. Można podzielić jamón na dwie lub trzy części, zapakować próżniowo lub zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Trzeba tylko sprawdzać na wypadek, gdyby złapał pleśń. Jednak w przypadku jamonu pleśń nie rozwija się wewnątrz i po oczyszczeniu jamon znów nadaje się do spożycia. Więcej w artykule o jamonie bez kości.
JAMON Z KOŚCIĄ
Kiedy po raz pierwszy pokroisz szynkę po raz pierwszy, narazisz cięcie na utlenianie, a odsłonięte powierzchnie będą stopniowo ciemnieć i twardnieć. Dlatego konieczne jest zabezpieczenie szynki po każdym krojeniu. Na szczęście istnieje kilka prostych i szybkich sposobów. Jednym z nich jest pokrycie odsłoniętych miejsc tłuszczem, który został z pierwszych nacięć. Możesz również nasmarować cięcie cienką warstwą oliwy z oliwek. Nawet po pokrojeniu jamónu nie zaleca się wkładania go do lodówki. Jednak jest konieczne utrzymać jamón w suchości. Jeśli zjesz go w ciągu miesiąca, jamón będzie pyszny i świeży. Tylko w temperaturze pokojowej może w pełni rozwinąć się intensywny smak, który w lodówce po prostu niepotrzebnie wyciszasz.
Zdjęcie: Od lewej: Dwa nierozpakowane jamony z folią ochronną ze względu na kapiący na ladę tłuszcz. Trzeci jamón po prostu wisi, jest często krojony i nie wymaga żmudnego przykrywania. Ostatni jamon jest owinięty folią, nie kroi się tak często i jest w ostatniej fazie i jest już za bardzo suchy.
Zdjęcie: Jamón się nie psuje. W sklepach, w których jest dużo "krojenia", nikt nie zadaje sobie trudu, aby w jakikolwiek sposób przykryć jamón w ciągu dnia. Szynki dopiero pod koniec zmiany zawijane są w folię, aby nie wysychały niepotrzebnie przez noc.