Przepis: Chleb z pomidorem, oliwą i jamónem

CHLEB

Kromka czy nie-kromka? Opieczony czy nie-opieczony? 

Istnieją dwie podstawowe formy chleba krojonego - kromka z dużego bochenka lub połówka z podłużnego francuskiego chleba typu bagietka. Do tego przepisu idealnie nadaje się dość gruby, dobrze ukrojony kawałek kromki z bochenka, ponieważ opiekanie z obu stron pozwala uzyskać jak największą część powierzchni chrupiącej i jednocześnie puszystej skórki. Ogromne półmetrowe kromki często widuje się na andaluzyjskich fiestach, którymi świętujący zajadają potężne łyki słodkiego wina. Jednak w Hiszpanii częściej można spotkać się z upieczoną połówką bagietki.

Opiekanie chleba to kolejna zagadka. Kromka jest zwykle opiekana na grillu z obu stron, ale często można spotkać się z tym, że opiekana jest tylko wierzchnia strona kromki. W Barcelonie nie opiekają chleba, tylko pieką go na planszy, gdzie wcześniej pieczono ryby i kalmary, co oczywiście daje chlebowi dodatkowe 2 gramy smaku. Bagietka jest zazwyczaj opiekana tylko od wewnątrz. Jednak naszym zdaniem najlepiej jest grillować chleb z obu stron aż do uzyskania chrupiącego brązu. Strona posmarowana pomidorem mięknie, więc jedyną naprawdę chrupiącą stroną jest spód kromki.

Ciemny czy biały?

Choć ciemny chleb świetnie pasuje do jamónu, to naszym zdaniem gorzej jest w połączeniu ze smakiem pomidora. Dlaczego? Nie wiemy, ale tak jest naprawdę. Biały chleb jest po prostu znacznie lepszym przyjacielem z pomidorem.

pan tostado

POMIDOR

Tylko sok czy również miąższ?

Najczęściej pomidor jest po prostu przekrojony na pół i wyciśnięty na opieczony chleb. Ale ponieważ pomidor jest wtedy praktycznie do wyrzucenia, czasem lepiej wykorzystać go mieląc w całości, a następnie rozsmarować masę na chlebie jako pastę. W tym przepisie korzystamy jednak  z pierwszej opcji.

pan con tomate

OLIWA Z OLIWEK 

Delikatny, dojrzały i pełny, czy świeży, pikantny i gorzki? Przekłuć? 

Do jamónu lepiej nadaje się okrąglejsza oliwa z dojrzałych oliwek (spróbuj np. z dojrzałej Viduenu Maduro), oczywiście musi być extra virgin. Niektórzy przed wlaniem oleju nakłuwają kromke widelcem, dzięki czemu ma on gdzie się schować i nie ścieka po brodzie. To jest też nasz ulubiony sposób.

pan con tomate con aceite

JAMÓN

Ibérico czy serrano (jaka jest różnica)? Przez włókno lub wzdłuż włókna?

Istnieją dwa światy. Jeden mówi, że na kromkę nadaje się tylko jamón ibérico z oliwą i pomidorem. Drugi mówi, że jamón ibérico dać na kromkę to marnotrawstwo. My jesteśmy gdzieś pomiędzy. Ibérico nie marnuje się na chlebie, ale serrano też da radę. Polecamy stosunkowo wąskie plasterki. 

pan con tomate con jamon

Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close