CHLEB
Kromka czy nie-kromka? Opieczony czy nie-opieczony?
Istnieją dwie podstawowe formy chleba krojonego - kromka z dużego bochenka lub połówka z podłużnego francuskiego chleba typu bagietka. Do tego przepisu idealnie nadaje się dość gruby, dobrze ukrojony kawałek kromki z bochenka, ponieważ opiekanie z obu stron pozwala uzyskać jak największą część powierzchni chrupiącej i jednocześnie puszystej skórki. Ogromne półmetrowe kromki często widuje się na andaluzyjskich fiestach, którymi świętujący zajadają potężne łyki słodkiego wina. Jednak w Hiszpanii częściej można spotkać się z upieczoną połówką bagietki.
Opiekanie chleba to kolejna zagadka. Kromka jest zwykle opiekana na grillu z obu stron, ale często można spotkać się z tym, że opiekana jest tylko wierzchnia strona kromki. W Barcelonie nie opiekają chleba, tylko pieką go na planszy, gdzie wcześniej pieczono ryby i kalmary, co oczywiście daje chlebowi dodatkowe 2 gramy smaku. Bagietka jest zazwyczaj opiekana tylko od wewnątrz. Jednak naszym zdaniem najlepiej jest grillować chleb z obu stron aż do uzyskania chrupiącego brązu. Strona posmarowana pomidorem mięknie, więc jedyną naprawdę chrupiącą stroną jest spód kromki.
Ciemny czy biały?
Choć ciemny chleb świetnie pasuje do jamónu, to naszym zdaniem gorzej jest w połączeniu ze smakiem pomidora. Dlaczego? Nie wiemy, ale tak jest naprawdę. Biały chleb jest po prostu znacznie lepszym przyjacielem z pomidorem.
POMIDOR
Tylko sok czy również miąższ?
Najczęściej pomidor jest po prostu przekrojony na pół i wyciśnięty na opieczony chleb. Ale ponieważ pomidor jest wtedy praktycznie do wyrzucenia, czasem lepiej wykorzystać go mieląc w całości, a następnie rozsmarować masę na chlebie jako pastę. W tym przepisie korzystamy jednak z pierwszej opcji.
OLIWA Z OLIWEK
Delikatny, dojrzały i pełny, czy świeży, pikantny i gorzki? Przekłuć?
Do jamónu lepiej nadaje się okrąglejsza oliwa z dojrzałych oliwek (spróbuj np. z dojrzałej Viduenu Maduro), oczywiście musi być extra virgin. Niektórzy przed wlaniem oleju nakłuwają kromke widelcem, dzięki czemu ma on gdzie się schować i nie ścieka po brodzie. To jest też nasz ulubiony sposób.
JAMÓN
Ibérico czy serrano (jaka jest różnica)? Przez włókno lub wzdłuż włókna?
Istnieją dwa światy. Jeden mówi, że na kromkę nadaje się tylko jamón ibérico z oliwą i pomidorem. Drugi mówi, że jamón ibérico dać na kromkę to marnotrawstwo. My jesteśmy gdzieś pomiędzy. Ibérico nie marnuje się na chlebie, ale serrano też da radę. Polecamy stosunkowo wąskie plasterki.
Przepis: Chleb z pomidorem, oliwą i jamónem
Składniki:
Składniki:
- Idealnie (prosto) odkrojona kromka białego chleba
- 1/2 pomidora
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 30g jamón serrano
Sposób przygotowania:
Chleb tostowy należy opiekać na grillu elektrycznym z obu stron. Ważne jest, aby wystarczająco rozgrzać grill, aby skórka utworzyła się jak najszybciej, a wnętrze chleba pozostało świeże. Ważne jest też, aby mieć naprawdę równe plastry, aby równomiernie się zarumieniły. 1 - 1,5 minuty z obu stron powinno wystarczyć.
Posmaruj dokładnie pomidorem powierzchnię kromki. Nakłuj kromkę widelcem w co najmniej 20 miejscach i skrop lekko odrobiną oliwy z oliwek.
Przykryj plasterkami jamona i natychmiast podawaj.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!